UKW prezentuje drugi nowy kierunek
Dodano: 18.04.2024 | 09:42Na zdjęciu: UKW prezentuje drugi nowy kierunek.
Fot. Alicja Chrobak
Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy poszerza ofertę kierunków okołomedycznych. Od nowego roku akademickiego na UKW będzie można studiować dietetykę.
UKW rozpoczęło przedstawianie nowości w ofercie rekrutacyjnej na nowy rok akademicki. Pierwszą z nich jest badanie i projektowanie gier. Nowy kierunek ma zastąpić humanistykę drugiej generacji. Teraz uczelnia przedstawia drugą – dietetykę.
Uniwersytet podkreśla, że aż 57% Polaków zmaga się z nadwagą, która coraz częściej zamienia się w otyłość. – Ten narastający problem naszego społeczeństwa generuje również zwiększone zapotrzebowanie na specjalistów, którzy mają pomóc w utrzymaniu wagi naszych rodaków w normach – podkreśla Sebastian Nowak, rzecznik prasowy uczelni.
UKW przekonuje, że uruchomienie dietetyki będzie ważnym krokiem w kierunku promocji świadomego i zdrowego stylu życia w społeczeństwie. Kierunek będzie realizowany przez Wydział Nauk o Zdrowiu i Kulturze Fizycznej, a zajęcia będą odbywały się m.in. w nowoczesnych laboratoriach CEKFiS-u przy ul. Sportowej.
– Dietetyka pozwala zgłębić tajniki zdrowego odżywiania i jego wpływu na zdrowie człowieka. Dzięki temu zdobywane są niezbędne umiejętności do promowania zdrowego stylu życia oraz prewencji chorób dietozależnych, co przekłada się na poprawę jakości życia nie tylko u pacjentów, ale również u całego społeczeństwa – mówi dr inż. Dorota Łoboda z WNoZiKF UKW.
– Program naszego kierunku będzie obejmował szeroki zakres tematyczny, począwszy od podstawowych zagadnień związanych z dietetyką, poprzez biochemię żywności, aż po praktyczne umiejętności planowania zdrowych diet dla różnych grup społecznych – dodaje.
Dietetyka jest dziś coraz szerszym obszarem – zdaniem uczelni, wybrzmi to w programie studiów nowego kierunku. – Na III roku studenci będą mogli wybrać jeden z dwóch modułów – psychodietetyka lub dietetyka w sporcie. Poszerza to możliwości poprowadzenia ścieżki zawodowej absolwentów, którzy będą mogli znaleźć pracę m.in. w instytucjach ochrony zdrowia, zakładach zbiorowego żywienia, klubach fitness, sportowych, w instytucjach poradnictwa żywieniowego czy w końcu w swoim gabinecie dietetycznym – dodaje rzecznik UKW.
– Wiedza na temat żywienia i dietetyki stale się rozwija i dlatego praca w tej dziedzinie nie jest nudna ani statyczna. Możliwość nauki nowych rzeczy, śledzenia najnowszych trendów i odkryć w dziedzinie żywienia sprawia, ze praca dietetyka jest interesująca i pełna wyzwań – zachęcają twórcy kierunku.
Rekrutacja na rok akademicki 2024/2025 na studia na UKW rusza 10 czerwca.
- Kolejna zielona wyspa na Balatonie. Czy park wokół symbolu Bartodziejów zyska patrona? - 26 października 2025
- Spędź Halloween w Muzeum Mydła i Historii Brudu. Warsztaty i magiczne opowieści - 26 października 2025
- Jak liczyć mieszkańców? Kryteria kolejności utwardzania gruntówek wymagają aktualizacji - 26 października 2025







![Nagrody marszałka. Pawełczak, Muzeum Mydła, Pesa i bydgoscy naukowcy wyróżnieni [ZDJĘCIA] 20250930_nagrody_sport_fot_mikolaj_kuras-1](https://metropoliabydgoska.pl/wp-content/uploads/2025/10/20250930_nagrody_sport_fot_mikolaj_kuras-1-150x150.jpg)


