Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]

Wiosenny powiew nowości w Piekarni Cukierni Poćwiardowski

Dodano: 29.04.2021 | 08:00

Na zdjęciu: Świeżo wyciskane soki i sałatki można już kupić w punktach Piekarni Cukierni Poćwiardowski.

Fot. mat. autora

Długo wyczekiwana wiosenna pogoda zachęca do próbowania nowych rzeczy. Może to dotyczyć też jedzenia, a w tej kwestii z propozycjami przychodzi Piekarnia Cukiernia Poćwiardowski, która proponuje nowości zarówno dla fanów słodyczy, jak i zwolenników liczenia kalorii.

Ci pierwsi mogą liczyć na regularnie wprowadzane do oferty nowe wypieki. W ostatnim czasie w sprzedaży pojawiły się torciki bezowe a’la dacquoise z kremem orzechowym. Furorę robi też dopiero co wprowadzony deser, przypominający wyglądem truskawkę, z musem z białej czekolady, śmietany i truskawek, oblany żelem truskawkowym. A nowości będzie znacznie więcej. – Pojawi się linia nowych kostek deserowych. Wprowadzamy również serniczki z owocami i galaretką podawane porcyjnie w kubeczkach – zdradza pan Jarosław z Piekarni Cukierni Poćwiardowski.

Zwiększeniu ulegnie też oferta gotowych dań lunchowych czy śniadaniowych. Do kanapek i pizz dołączą między innymi sałatki, które pojawią się na prośby klientów – O wprowadzenie sałatek do naszego menu upominali się nasi goście, którzy chcieli uzupełnić swoją dietę właśnie o świeże sałatki, które mogliby zjeść na lunch lub jako dodatek do kanapki. Pomyśleliśmy, że wiosna to odpowiedni moment, aby zaskoczyć ich nowymi propozycjami – odpowiada pan Jarosław, dodając, że trwają prace nad nowymi smakami kanapek i pizz. Ponadto pojawią się też świeżo wyciskane soki oraz jogurty z owocami i musli.

Duży nacisk Piekarnia Cukiernia Poćwiardowski kładzie na wykorzystanie owoców sezonowych. Pojawiły się już truskawki i to one występują w wypiekach jako uzupełnienie tart, babeczek czy torcików. Dostępne są również maliny, z których powstaje rolada z musem malinowym. Wśród innych propozycji warto już teraz wspomnieć o tarcie agrestowej, szarpańcu czy kostce owocowej z jagodami. – Czekamy już na rabarbar, który lada moment pojawi się w naszych ciastach i drożdżówkach – podsumowuje pan Jarosław.


Porada od cukiernika: Przepis na tartę truskawkową z kremem budyniowym i galaretką owocową

Ciasto kruche na tartę:
– 250g mąki tortowe
– 125g masła pokrojonego w kostkę,
– 1 jajko
– 1 łyżeczka drobnego cukru
– 1/2 łyżeczki soli
– 40ml zimnej wody

Suche składniki połączyć, dodać jajko i masło i powoli zarabiać aż ciasto osiągnie ziarnistą konsystencję, dodać wodę i delikatnie połączyć. Utworzyć z ciasta kulę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 min. Następnie należy rozwałkować ciasto na grubość około 4mm i wyłożyć na formę do tart. Nakłuć ciasto widelcem i piec 20 min. w temperaturze 180°C

Krem budyniowy:
– 4 łyżki mąki pszennej
– 4 łyżki budyniu śmietankowego z cukrem
– 3 żółtka
– 2 łyżki cukru z wanilią

Wszystkie te produkty wymieszać w 200 ml zimnego mleka. 400 ml mleka zagotować, dodać 10 g masła, połączyć z resztą składników i ugotować jak budyń.

Upieczony spód tarty wysmarować cienką warstwą powideł truskawkowych. Krem budyniowy wylać na upieczony spód tarty i wystudzić. Umyte truskawki pokroić i rozłożyć na krem, polać delikatnie gęstniejącą galaretką truskawkową i schłodzić w lodówce.

Justyna Torzewska