[awesome-weather owm_city_id="3102014" location="Bydgoszcz" units="C" size="wide" show_icons="1" custom_bg_color="#070738"]
Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]

Wypieki na święta. Tradycyjne smaki czy nowe połączenia?

Dodano: 22.12.2021 | 12:35

Na zdjęciu: hoinki piernikowe od Poćwiardowskich wypiekane są na bazie przepisu powstałego kilkadziesiąt lat temu.

Fot. nadesłane

Makowce, pierniki i serniki to ciasta, bez których ciężko wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia. W wielu domach są to tradycyjne wypieki powstające na bazie przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. W cukierniach też się je stosuje, choć tam często są inspiracją przy opracowywaniu nowych produktów.

W grudniu szczególną popularnością cieszą się pierniki, które występują w wielu formach. Są to na przykład rolady, kostki czy małe pierniczki. Łączy je podobny skład ciasta, w którym nie może zabraknąć przyprawy korzennej i miodu. To ciasto piernikowe jest sekretem udanego wypieku i dlatego sprawdzonego przepisu nie warto zmieniać.

Wiedzą o tym doskonale osoby z Piekarni-Cukierni Krzysztof Poćwiardowski, którzy korzystają z przepisu powstałego kilkadziesiąt lat temu. Dzięki niemu wypiekają tradycyjną kostkę piernikową z powidłami śliwkowymi. Co roku cieszy się ona ogromną popularnością, jak i pierniczki wycinane w różnych kształtach. Niezwykłą kruchość wynika z czasu ich pieczenia – Pierniczki pieczemy bez termoobiegu w temperaturze 180 stopni przez 8 minut – mówi Pan Jarosław z Piekarni-Cukierni Krzysztof Poćwiardowski.

Bardziej nowoczesne interpretacje piernika to na przykład rolada korzenna z kremem pomarańczowo-czekoladowym czy gwiazdka piernikowa lub choinka piernikowa. Nietypową propozycją Poćwiardowskich jest też seropiernik, czyli połączenie dwóch świątecznych ciast, którymi są sernik i piernik.

Na świątecznych stołach nie powinno zabraknąć też makowca! Jedni wolą go w wersji na kruchym cieście, a inni wybierają makowiec zawijany w drożdżowym cieście. W każdym przypadku najważniejszy jest mak. Powinien on być wcześniej odpowiednio zaparzony oraz minimalnie trzy razy przemielony.

Mak dobrze sprawdzi się też w tarcie, którą można pokryć na przykład bezą. Fanom tego wypieku na bazie białek powinna też posmakować rolada bezowa wypełniona kremem i owocami.

Słodka beza może pojawić się też na serniku. Wiele osób nie potrafi wyobrazić sobie świąt bez tego ciasta. Przygotować go można na wiele sposobów i nie zawsze musi być to beza. Sernik można urozmaicić poprzez dodanie m.in. rodzynek, brzoskwiń czy aromatu cytryny.

Mini serniczek choinkowy to także nowość, która pojawiła się we wszystkich punktach Piekarni-Cukierni Krzysztof Poćwiardowski w ramach świątecznej oferty. Oprócz tego po raz pierwszy można tam kupić też jabłecznik z malinami. Takie ciasta na bazie jabłek zyskują coraz większą popularność na bożonarodzeniowych stołach.

Wiele ciast wypiekanych na święta pojawia się też później na powitanie Nowego Roku. W Sylwestra warto jednak postawić na pączki. Ludowe wierzenia mówią, że ich zjedzenie ma przynieść szczęście w nadchodzącym roku. Nadzienie pączka nie ma przy tym takiego znaczenia. Może to być na przykład malina, powidła śliwkowe albo adwokat. Ważne, by sięgnąć po chociaż jednego z nich lub tyle, na ile po prostu ma się ochotę.


Korzystając z okazji Piekarnia-Cukiernia Krzysztof Poćwiardowski składa życzenia dla klientów, odbiorców i współpracujących firm, a także dla pracowników. – Życzymy Państwu radosnych i spokojnych, pełnych ciepła i nadziei świąt Bożego Narodzenia, dużo zdrowia, szczęścia oraz wszelkiej pomyślności, osiągnięcia sukcesów, wytrwałości w realizacji planów i dalszej wspaniałej współpracy w nadchodzącym roku 2022.