Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]
Metropolia BydgoskaFOTORELACJEGalerieWystartował RestaurantWeek w Bydgoszczy. Poznajcie listę debiutujących lokali!
Weekend w Bydgoszczy
10.10.2024 | 11:51

Wystartował RestaurantWeek w Bydgoszczy. Poznajcie listę debiutujących lokali!

Zdjęcia: mat. restauracji Gdańska 14

Ruszyła druga edycja Festiwialu RestaurantWeek w Bydgoszczy. Dowiedz się jakie restauracje biorą udział w akcji! 

Kolejna edycja festiwalu odbywa się pod hasłem #FoodieMoments, a wyjątkowych dań z wielu bydgoskich restauracji będzie można spróbować aż do połowy listopada, bowiem festiwal rozpoczął się 8 października i potrwa do 17 listopada.

RestaurantWeek w Polsce znany jest już od 10 lat, a w tym roku, już po raz drugi także Bydgoszcz bierze w nim udział. Mieszkańcy miasta, w czasie trwania festiwalu mogą wybrać się na trzydaniowy obiad z koktajlem w festiwalowej cenie (od 69.99 zł) + opłata rezerwacyjna 5,98 zł i wziąć udział w tym kulinarnym szale!

CZYTAJ TAKŻE: Festiwal Prapremier zbliża się wielkimi krokami. Ruszyła już sprzedaż biletów!

Każda edycja RestaurantWeek to także kolejne kulinarne debiuty. W jesiennej odsłonie Festiwalu do odwiedzenia jest ponad 100 nowych restauracji w całej Polsce! Organizatorzy zachęcają do eksplorowania różnorodnych kuchni, próbowania nowych potraw i dzielenia się swoimi przeżyciami z innymi.

RestaurantWeek w Bydgoszczy – lista debiutujących lokali oraz menu

La Rosa

La Rosa to świeżość, lekkość, zieleń i bliskość natury. Dlatego we wnętrzach znajduje się dużo roślin, zielonych akcentów, naturalnych materiałów i światła. Menu oparte jest na świeżych produktach, idących z duchem czasu, jednocześnie zgodnych z rytmem pór roku. Używane tu produkty są doskonałej jakości, a pomysły Chefa, Rafała Glonka – nietuzinkowe.

Festiwalowe menu B otwiera wegański tuńczyk z arbuza podany ze świeżą sałatką, wakame, chipsem ryżowym i majonezem wasabi. Na danie główne zjemy polędwiczkę wieprzową na perłowym kuskusie z jabłkiem, śliwką węgierką, imbirem, sosem hoisin i demi glace. Deser – sernik z dodatkiem białej czekolady z karmelem, cynamonem, śliwką węgierką i miętą – będzie ukoronowaniem tej uczty. Menu wegetariańskie zapowiada się równie ciekawie. Danie główne to risotto curry z pieczoną dynią, palonym porem, straciatellą mozzarellą i orzechami, a deser – wegańska dyniowa Panna Cotta na mleczku kokosowym z orzechami nerkowca i musem marakuja.

 Restauracja 3V6 (City Hotel)

W City Hotel mieści się prawdziwa perełka kulinarna. Restauracja 3V6 to miejsce, gdzie możecie doświadczyć mistrzowskiej sztuki kulinarnej w stylowym wnętrzu i w wyjątkowej, przyjaznej atmosferze. Wszystkie dania przygotowywane są według autorskich przepisów. Menu jest kompozycją kuchni polskiej w nowoczesnym wydaniu. Znajdziemy tu zarówno najnowsze trendy, jak i sprawdzone, mazurskie receptury. Za kartę dań odpowiada Tomasz Welter.

Wśród festiwalowych propozycji cenionego Chefa znalazły się m.in. tatar z grillowanej cukinii i suszonych pomidorów, stek z pieczonej dyni na sosie z rokitnika w towarzystwie ryżu pesto i palonego kalafiora, a także mus z chałwy z malinową żelką na czekoladowym biszkopcie z polewą słony karmel. Menu mięsne to ceviche z łososia marynowane w occie z marakui na orzechowej salsie, a także konfitowana pierś z kaczki na gruszkowo – rozmarynowym sosie z dodatkiem puszystych kopytek i czerwonej kapusty z czarną porzeczką. Na deser – carpaccio z marynowanej gruszki na kremie patissiere w aromacie kwiatu czarnego bzu. Warto zapisać ten adres!

Warzelnia Piwa

Warzelnia Piwa to wyjątkowe miejsce zlokalizowane w samym sercu bydgoskiej Wenecji, które od wiosny 2011 roku łączy pasję do piwa, kulinariów i historii. Serwuje się tutaj wyśmienite dania z kuchni europejskiej oraz oryginalnej kuchni indyjskiej. Co restauracja przygotowała na swoją debiutancką edycję RestaurantWeekⓇ?

Z przystawek mamy do wyboru: krem z pieczonej dyni z mlekiem kokosowym, podany z pestkami dyni i oliwą imbirową lub krem z korzenia pietruszki z fetą, prażonymi pestkami słonecznika i klasycznym bazyliowym pesto. Dania główne to pieczony batat faszerowany sezonowymi warzywami z fetą i pesto z suszonych pomidorów, podany z pestkami granatu lub golonka pieczona w rzemieślniczym piwie z korzennymi warzywami w miodzie, podana z pieczonym ziemniakiem z rozmarynem i czosnkiem. Wśród propozycji deserowych znajdują się: karmelizowane śliwki w czerwonym winie z korzennymi przyprawami pod kruszonką, podane z lodami waniliowymi lub czekoladowe brownie z gorzkiej czekolady z dżemem z owoców leśnych i sorbetem z mango. Brzmi obiecująco!

Bierhalle

Bierhalle to oryginalny koncept łączący w sobie niepowtarzalny smak piwa przygotowywanego w restauracji z wyśmienitą kuchnią oraz wspaniałą obsługą. Miejsce to inspirowane jest doświadczeniami browarników-restauratorów z Polski i Bawarii. Kuchnia to prawdziwa uczta dla podniebienia, pełna nietuzinkowych smaków. Łatwo tutaj zasiedzieć się z przyjaciółmi do późnych godzin wieczornych, jest przecież tyle do spróbowania! Na festiwalową przystawkę Bierhalle proponuje roladę szpinakową z wędzonym łososiem i serkiem śmietankowym lub krem z dyni piżmowej z prażonym jabłkiem i orzechami włoskimi. Danie główne to tagliatelle kurczakiem, kurkami i parmezanem lub łosoś na purée z groszku z masłem ziołowym. Na deser pieczone owoce pod kruszonką z prażonymi migdałami lub sernik nowojorski z musem malinowym i gorzką czekoladą. Niebo w gębie!

Noto Ramen

Komu tęskno do Japonii, niech koniecznie odwiedzi Noto Ramen. W mieszczącej się na placu Kościeleckich 5  restauracji gotuje się iście po japońsku. Noto Ramen  zostało stworzone z myślą o entuzjastach prawdziwej japońskiej kuchni, będącej subtelną mieszanką różnych smaków i aromatów. Menu wyróżnia prostota, która pozwala wydobyć to co najlepsze z wysokiej jakości składników.

Podczas kolacji będzie można spróbować chrupiących pierożków wonton z pieczoną dynią lub ramenu na bulionie dashi z tare na bazie sosów sojowych z boczniakiem w panko, piklowanymi shimeji, jarmużem, dymką, nori oraz olejem z pora. Alternatywą są pierożki z mieloną wieprzowiną i kimchi oraz ramen na kremowym bulionie drobiowym z tare na bazie białego sosu sojowego i suszonego tuńczyka, z grillowanym kurczakiem, boczkiem chashu, marynowanym jajkiem, dymką, nori oraz olejem z szalotki. Zwieńczeniem kolacji będzie lodowe mochi truskawkowe z sorbetem mango lub matcha tiramisu. Cóż za frykasy!

Pozostałe lokale, biorące udział w wydarzeniu to: Restauracja Sowa, Gdańska 14, Scoria, Migavka, Lulu Bistro oraz Restauracja Przy IV Śluzie. Ich menu znajdziecie na stronie festiwalu – tutaj. Możecie tam również zarezerwować stolik!

Julia Januszewska