Bydgoszcz
16C
Niebo częściowo zachmurzone
69% wilgotność
Wiatr: 8km/h SW
H 17 • L 15
8C
Pt
7C
Sob
8C
Nd
9C
Pon
9C
Wt
Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]
Metropolia BydgoskaBydgoszczGastronomiaFirma z Bydgoszczy na Expo w Dubaju. Prowadzi restaurację
Przemysław Skrzypek, Tomasz Szopiński
01.10.2021 | 20:50

Firma z Bydgoszczy na Expo w Dubaju. Prowadzi restaurację

Na zdjęciu: O szczegółach mówili podczas konferencji prasowej Przemysław Skrzypek i Tomasz Szopiński.

Fot. Szymon Fiałkowski

W Dubaju rozpoczęło się w piątek (1 października) Expo 2020. Podczas tego wydarzenia nie zabrakło też regionalnego akcentu – restaurację w polskim pawilonie prowadzi firma z Bydgoszczy.

Restauracja „Garden of Flavours” (Ogród Smaków) zaczęła działać wraz ze startem targów. Jej operatorem jest bydgoska spółka GRO-NO. – Od godziny dwunastej, restauracja serwowała pierwsze posiłki. Naszym pierwszym klientem byli przedstawiciele Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu – mówił Tomasz Szopiński, prezes zarządu GRO-NO, podczas konferencji prasowej zorganizowanej w restauracji La Rosa. Jak dodawał, to wielkie przedsięwzięcie dla marki, a do pracy w restauracji do Dubaju poleciało 20 osób z Bydgoszczy i regionu. – Każdy z nas dołożył cegiełkę, aby nas godnie reprezentować – dodał Szopiński.

Prezes Polsko-Arabskiego Klubu Społeczno-Gospodarczego Przemysław Skrzypek zapowiedział, że na stołach serwowane i promowane będą polskie produkty. – Trzeba było firmy przekonać do tego. Nie wszyscy wierzyli też w to, że ta wystawa dojdzie do skutku – mówił Skrzypek. W jego ocenie, Dubaj przez najbliższy rok będzie w centrum światowego handlu i inwestycji. – To ma być największe wydarzenie gospodarcze, a wystawę ma odwiedzić niemal 20 milionów ludzi – podkreślał.

Polski pawilon otwarty jest od godziny 10:00 do ok. 1:00-2:00 w nocy. Wśród dostawców są m.in. liderzy polskiej przedsiębiorczości jak firmy Mokate, Prymat, czy grudziądzką firmę Ocetix. W Dubaju będą też serwowane lody firmy Gastronomasz z Osielska. Właściciel firmy poleciał do Dubaju. – Cztery lata temu powołaliśmy w Bydgoszczy Polsko-Arabski Klub Społeczno-Gospodarczy, aby wspierać polskie firmy i przedsiębiorców w dotarciu na rynki Bliskiego Wschodu – tłumaczył Skrzypek.

W menu polskiej restauracji serwowane są m.in. chłodnik z maślanką czy kurczak pure z sałatką, a także żurek, zupa grzybowa, pierogi z serem i truskawkami. Uruchomiony został także portal projektdubaj.info, na którym są informacje o tym, jakie menu jest danego dnia serwowane. – Traktujemy ten projekt bardzo szeroko – podkreślił Przemysław Skrzypek. Województwo kujawsko-pomorskie ma mieć w grudniu podczas Expo swój tydzień tematyczny.

Expo w Dubaju potrwa do końca marca 2022 roku.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Powiązane treści