Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]

Z oceanu prosto na Twój stół! Poznaj zalety dzikiego łososia

Dodano: 26.06.2025 | 12:42

Na zdjęciu: Wybierając dzikiego łososia od sprawdzonego dostawcy możesz cieszyć się pełnią smaku oraz wartości odżywczych na swoim talerzu.

Fot. ABRAMCZYK

Ryby dziko żyjące, w tym dziki łosoś pacyficzny, to zdecydowanie zdrowszy wybór niż ryby hodowlane. Dorastają w naturalnym środowisku i samodzielnie zdobywają odpowiedni dla nich pokarm, a nie żywią się sztucznie przygotowaną paszą, co przekłada się na wyższą jakość mięsa. Czym charakteryzuje się dziki łosoś i jakie dania warto z nim przyrządzić?

Dziki łosoś pacyficzny z Alaski przychodzi na świat u źródeł górskich strumieni, a następnie dojrzewa w czystych wodach oceanu. Przez cały czas żyje w swoim naturalnym środowisku, więc samodzielnie poszukuje zróżnicowanych źródeł pokarmu. Niewątpliwie wpływa to na jego mięso, które ma wyrazistszy smak, bardziej zwartą strukturę, naturalny kolor i – co najważniejsze – mniej tłuszczu, a więcej selenu i jodu.

Kaloryczność dzikiego łososia może być ponad dwukrotnie mniejsza niż w przypadku hodowlanego. Warto podkreślić także, że dziki łosoś zawiera korzystniejszą proporcję pomiędzy kwasami omega-3 a omega-6, a więc spożywanie tej ryby jest lepsze dla organizmu człowieka.

Wybierając dzikiego łososia, można nie tylko zadbać o zdrowie, ale również wspierać zrównoważone rybołówstwo i naturę. Dziko żyjące ryby łowione są w sposób kontrolowany i odpowiedzialny, z poszanowaniem morskiego ekosystemu, co potwierdza certyfikat MSC. Zobaczyć go można na wielu produktach marki ABRAMCZYK.

Rodzaje dzikiego łososia

Rodzinna firma ABRAMCZYK oferuje trzy wyjątkowe odmiany dzikiego łososia pacyficznego.

Łosoś Sockeye to jedna z najcenniejszych ryb Alaski, znana jako „łosoś czerwony” dzięki intensywnie czerwonemu mięsu. Osiąga długość 63–90 cm i wagę do 7 kg. Firma ABRAMCZYK wykorzystuje go w produktach PREMIUM w formie schłodzonej, ceniąc jego wyjątkowy smak i jakość.

Łosoś Keta to odmiana o długości do 65 cm i wadze do 5 kg, która zyskuje popularność w Polsce jako dziki, niehodowlany łosoś w przystępnej cenie. Mięso ma czerwono-pomarańczowy kolor i jest oferowane w formie filetów.

Najmniejszy dziki łosoś Alaski, czyli Łosoś Gorbusza, o średniej wadze ok. 2 kg ma różowe mięso, mało tłuszczu i łagodny smak. Filety ABRAMCZYK z Gorbuszy są wykorzystywane w daniach dla dzieci, które trafiają do konsumentów w całej Europie.

Wybierając dzikiego łososia od sprawdzonego dostawcy możesz cieszyć się pełnią smaku oraz wartości odżywczych na swoim talerzu. Podpowiadamy, jakie dania możesz z nim przyrządzić!

Przepis na łososia pacyficznego z glazurą miodowo musztardową z batatem i sałatą z mango, ogórkiem i kolendrą

Grillowany łosoś podany w towarzystwie świeżych warzyw i słodyczą mango to oryginalna propozycja na letni obiad. Pełnia smaku na talerzu gwarantowana!

Składniki: 
– ryba: 1 filet dzikiego łososia pacyficznego ABRAMCZYK
– warzywa, owoce i zioła: ½ cytryny, 1 duży batat (lub 2 małe), rozmaryn lub tymianek, 1 dojrzałe mango, 1 ogórek (świeży), 1 garść świeżej kolendry, 1 limonka (sok)
– pozostałe składniki: 1 łyżka musztardy Dijon (lub innej, np. francuskiej), 1 łyżka miodu, oliwa z oliwek, sól, pieprz

Dokładny przepis na wykonanie tego dania znajdziesz tutaj:

 


Przepis na łososia w marynacie sojowo-imbirowej i z marchewką marynowaną

Ten łosoś z grilla to pozycja obowiązkowa dla wszystkich fanów azjatyckich smaków.

Składniki: 
– ryba: 1 filet z dzikiego łososia pacyficznego ABRAMCZYK
– warzywa i zioła: 2 duże marchewki, 1 łyżeczka startego świeżego imbiru (lub ½ łyżeczki suszonego), 1 łyżka soku z limonki lub cytryny, 1 ząbek czosnku
– pozostałe składniki: 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka oleju sezamowego (lub oliwy z oliwek), 1 łyżka miodu lub syropu klonowego, 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego, 1 łyżeczka cukru, ½ łyżeczki soli, ½ szklanki gorącej wody

Dokładny przepis na wykonanie tego dania znajdziesz tutaj:


Przepis na łososia keta tandoori

Pieczony w aromatycznej indyjskiej marynacie dziki łosoś z Alaski podany z orzeźwiającym truskawkowym chutney, to szybki i pełen smaku orientalny obiad, który oczaruje każdego.

Składniki:
– ryba: dziki łosoś Keta z Alaski marki ABRAMCZYK
– marynata: starty ząbek czosnku, 1,5 łyżeczki startego imbiru, 60 ml oleju, 100 ml naturalnego jogurtu, 1 łyżka kolendry, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, ½ łyżeczki kurkumy, ¼ łyżeczki pieprzu Cayenne, kilka goździków, sól i pieprz
– chutney z truskawek: 60 g brązowego cukru, sok z dużej cytryny, 30 ml octu winnego, 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki miodu, skórka z pomarańczy, 2 szklanki świeżych truskawek, mała laska cynamonu

Dokładny przepis na wykonanie tego dania znajdziesz tutaj:


Przepis na kremowego łososia ze szparagami

Z oceanu prosto na Twój stół! Poznaj zalety dzikiego łososia

Kremowy łosoś ze szparagami to delikatne, eleganckie danie łączące soczystą rybę z aksamitnym sosem i wiosenną świeżością zielonych warzyw.

Składniki:
– ryba: 0,6 kg dzikiego łososia z Alaski marki ABRAMCZYK
– warzywa i zioła: 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę), 1 drobno posiekana cebula, pęczek świeżych szparagów, łyżki świeżo posiekanego koperku,
– pozostałe produkty: 2,5 szklanki mleka 3,2%, 2, sól, świeżo zmielony pieprz, 2 łyżki mąki pszennej, klarowane masło do smażenia

Dokładny przepis na wykonanie tego dania znajdziesz tutaj: https://abramczyk.pl/przepis/kremowy-losos-ze-szparagami/ 


Przepis na grillowanego łososia sockeye

Szybki i bardzo prosty przepis na łososia z grilla. Wystarczy tylko odrobina podstawowych przypraw, które jeszcze lepiej podkreślą smak ryby.

Składniki:
– ryba:
dziki łosoś sockeye firmy ABRAMCZYK
– pozostałe składniki: oliwa, sól, pieprz, limonka lub cytryna

Dokładny przepis na wykonanie tego dania znajdziesz tutaj: https://www.facebook.com/reel/1217343303282756 


Po więcej przepisów na łososia zapraszamy na: https://www.youtube.com/@abramczyk-eu/search?query=%C5%82oso%C5%9B

Justyna Torzewska