Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]
Metropolia BydgoskaBydgoszczFotorelacjeDolce Vita – Słodkie Życie na Podwalu
23.01.2022 | 18:04

Dolce Vita – Słodkie Życie na Podwalu

Zdjęcia: Wioletta Zalewska oraz nadesłane

 Powiedzieć, że jestem fanem tej małej restauracji od samego początku jej powstania, to jak nic nie powiedzieć. Bo właśnie w 2006 roku pojawiła się jako jedna z pierwszych w mieście włoska restauracja z prawdziwego zdarzenia. Celowo używam słowa restauracja, a właściwie to Trattoria i Pizzeria w jednym. Miejsc, gdzie podają pizzę jest w mieście bez liku. Ale gdzie podają ją z pieca opalanego drewnem (łączony buk, brzoza i dąb), dającego jedyny i niepowtarzalny smak i aromat to już wyjątkowa rzadkość.

Uwielbiam rozmowy z właścicielem Dolce Vita Jarkiem Łukowskim, który jest absolutnym fanatykiem kuchni włoskiej. Jeździ często do Italii i z tych podróży ciągle czerpie inspiracje do nowatorskich pomysłów kulinarnych. Stąd oprócz stałego menu często organizuje weekendy specjalne jak: Pocztówka z Mediolanu czy Toskanii, Neapol prosto z ulicy albo też narty w Dolomitach. Wówczas pojawiają się włoskie dania, charakterystyczne dla tych regionów Włoch.

Jak już wspomniałem, o włoskiej kuchni można z Jarkiem rozmawiać godzinami. Nie można więc się zdziwić, że drugą jego miłością jest piłka nożna, o której też wie bardzo dużo. I to nie tylko z teorii, ale też i z praktyki. Jego syn Kuba grał w piłkę na poziomie ekstraklasy. Obecnie występuje w Koronie Kielce i jako najlepszy strzelec zespołu pomaga klubowi w walce o powrót do najwyższej klasy rozgrywkowej.

Wrócę jednak do pizzy i dań w trattorii. Jak łatwo się domyślić, wszystkie one są przygotowywane na oryginalnych włoskich składnikach. I to jest też między innymi główna zaleta tego klimatycznego miejsca.

Klasyczna włoska pizza to chrupiące, cienkie ciasto i dodatki. Magia kuchni włoskiej polega na jej prostocie. Odpowiedni dobór ziół, przypraw i podstawowych składników sprawia, że czuje się w niej zapach słońca i morza. Tak też smakuje pizza, którą przygotowują od początku do końca włączając w to ciasto wg włoskiego przepisu . Po dodaniu składników pizza wypiekana jest w piecu opalanym drewnem . Jest też w karcie kilka dań przygotowywanych właśnie w tym piecu. A wypada wspomnieć, że wyprodukowała go firma Valerani. Waży on tak dużo, że trzeba było wzmocnić fundament, żeby można go było bezpiecznie ustawić w kuchni. I to jest serce tego lokalu,. Dodajmy, że niepowtarzalne serce, decydujące o niepowtarzalnym smaku i aromacie potraw.

Nie będę szczegółowo opisywał dań, które mieszczą się w menu, często uaktualnianym w zależności od pory roku. Przez te prawie 20 lat, kiedy zaglądam do Dolce Vita, miałem wiele ulubionych dań, między innymi często chodziłem na Tagliatelle z pieczonym łososiem i szpinakiem. Nigdzie też w mieście nie zjem Vitello tonnato. To piemonckie danie z zimnej, pokrojonej cielęciny w kremowym sosie majonezowym z dodatkiem tuńczyka. Podaje się go schłodzone lub w temperaturze pokojowej. Tutaj to danie jest doskonałe, świetna przekąska przed większą ucztą. No i nie mogę pominąć włoskich kopytek popularnych gnocchi, które szef kuchni przygotowuje sam z własnych produktów. Zaręczam, że takich dobrych gnocchi nie jadłem nigdzie dotąd, chyba, że u mojej siostry mieszkającej we włoskiej Cremonie ! 🙂
Szczerze polecam więc tę restaurację smakoszom kuchni włoskiej, szczególnie tym, którzy chcieliby spróbować nie tylko smakowitej pizzy, ale wielu tradycyjnych dań z wielu regionów Italii.

Przystawki / Antipasti

GAMBARETTI AL FORNO
Krewetki z pieca 8 sztuk, oliwa, czosnek, peperoncino, pietruszka 130g

MOZZARELLA AL FORNO CON PROSCIUTTO CRUDO
Mozzarella biała, szynka dojrzewająca, gruszka, pomidor suszony, pesto bazyliowe, włoska oliwa 90g

CARPACCIO DI MANZO
Polędwica wołowa, rukola, ser Grana Padano, kapary, oliwa 90g

ANTIPASTO MISTO
Deska włoski specjałów : wędliny, sery, gruszka, miód – 340g

VITELLO TONATO
Gotowana cielęcina, sos z tuńczyka, kapary, rukola –

TRIS DI BRUSCHETTE (3SZT)
Grzanki z – pomidorami/bazylia/oliwą smakowa EV
– tepanada z oliwek/bazylia/ oliwa EV
– grzyby smażone na maśle/nać pietruszki

BRUSCHETTA ALLA TOSCANA (2SZT)
Grzanki z kurzą wątróbką /anchois/kapary/nać pietruszki

Zupy / Zuppe

STRACIATELLA
Rosół z kluseczkami z sera Grana Padano, jajka i pietruszki 250ml

ZUPPA DELLO CHEF
Zupa szefa kuchni 250ml

POMODORO
Pomidory pelati/ser Mozzarella/ bazylia – 250ml

Sałatki / Insalate

INSALATA CON BARBABIETOLE ARROSTO
Pieczone buraki/włoskie sałaty/pestki dyni/ser Ricotta – 220g

INSALATA GAMBARERETTI
Włoskie sałaty/krewetki/orzechy włoskie winegret pomarńczowo-rozmarynowy – 210g

INSALATA NICEJSKA
Włoskich sałaty/biały tuńczyk/jajko/pomidor/kapary – 200g

Makarony / Pasta

SPAGHETTI AGLIO E OLIO
Spaghetti/czosnek/peperoncino/oliwa -250g

SPAGHETTI BOLOGNESE
Spaghetti/sos boloński z ragu wołowego/Grana Padano – 280g

CALAMARATA CARBONARA
Calamarata/Pancetta/jajko/Grana Padano/pietruszka – 280g

TAGLIATELLE ANCHOIS
Tagliatelle/anchois/czosnek/sos winno-maślany/cebula/bułka tarta – 220g

PENNE ALLA SICILIANA
Penne z bakłażanem, sos pomidorowy, włoski ser wędzony Scamorza, ser Grana Padano 220g

CALAMARATA ALLA BOSCAIOLA
Calamarata z bakłażanem, sos pomidorowy, włoski ser wędzony Scamorza, ser Grana Padano 220g

GIRASOLE DI POLPO E PATATE
Pierdogi nadziewane ośmiornicą i ziemniakami/sos winno-maślany/Grana Padano – 150g

RAVIOLI DI RICOTTA E SPINACI
Pierożki nadziewane/Ricotta-szpinak/sos Alfredo/Grana Padano – 200g

SPAGHETTI CON VONGOLE
Spaghetti/Vongole/czosnek/białe wino/brokuł Neapolitański – 200g

RISOTTO CON FUNGHI E GAMBERI
Risotto/podgrzybek/krewetki/Grana Padano/cebula/b.wino -300g

Makarony/Gnocchi własnej produkcji

LASAGNE BOLOGNESE
Płaty makaronu  przekładane wołowym ragu/sos beszamel – 350g

GNOCCHI AL PICCANTE
Włoskie kopytka ziemniaczane/biała Mozzarella/Salame Piccante/podgrzybek/czosnek/natka pietruszki/Grana Padano – 300g

GNOCCHI AL GORGONZOLA
Włoskie kopytka ziemniaczane/biała Mozzarella /sos Gorgonzola/rukola – 250g

Pizza

MARGHERITA
Sos pelati, ser Mozzarella Cammino d Oro, bazylia 300g

MARINARA
Sos pelati, czosnek, oregano 250g

CAPRICIOSSA
sos pomidorowy/ ser Mozzarella/ szynka Cotto/pieczarki/karczochy – 370g

MILANO
sos Pelati/ser Mozzarella/salami Milano/pieczarki – 350g

SALAME PICCANTE
sos Pelati/ser Mozzarella/włoskie salami Piccante/ser Gorgonzola- 350g

ANCHOIS
sos Pelati /ser Mozzarella/Anchois/kapary/brokuł neapolitański – 320g

PANCETTA
sos Pelati/ser Mozzarella/jajko/ włoska Pancetta/ cebula/ pietruszka – 350g

NDUJA
sos Pelati/ser Mozzarella/włoska kiełbasa Nduja/cebula/ricotta/bazylia – 350g

GAMBARETTI
sos Pelati/ser Mozzarella/krewetki/czosnek/peperoncino/ pietruszka -350g

SPINACI
sos Alfredo/ser Mozzarella/szpinak/pomidor suszony/ser Grana Padano- 350g

QUATTRO FORMAGGI
sos Alfredo/sery-Mozzarella,Gorgonzola/Scarmorza/Grana Padano-340g

SPECK
sos Alfredo/ser Mozzarella/Speck/ser Mascarpone/karczochy/pietruszka – 350g

PERA
sos Alfredo/ser Mozzarella/ser kozi/gruszka/orzechy włoskie/rukola/balsamoco-350g

CRUDO
sos Alfredo/ser Mozzarella/szynka Crudo/rukola/pomidorki chrry/Grana Padano-350g

TARTUFO
pasta truflowa/salame Picante/ser Mascarpone/świeży szpinak – 350g

FUNGHI OSTRICA
sos Alfredo/boczniaki/speck/cebula/Grana Padano – 350g

Piatti principali / Dania drugie

BISTECCA DI FILETTO DI MANZO
Stek z polędwicy wołowej/warzywa sezonowe/pieczone ziemniaki – 350g

CASSERUOLA DI PATATE CON COD
Zapiekanka z czarnym dorszem/ziemniaki/pomidor/brokuł/ Grana Padano – 300g

GUANCIALE DI MAIALE
Policzki wieprzone w sosie własnym/pieczone ziemniaki z rozmarynem/warzywa sezonowe – 350g

FILETTO DI MAIALE
Polędwiczka wieprzowa, marchew, pieczone ziemniaki, sos biały z podgrzybkiem 300g

ORATA
Filet z dorady/pieczone ziemniaki z rozmarynem/warzywa/sos maślany z szałwią 300g

Desery / Dolci

PANNA COTTA
Delikatny deser z sosem owocowym 90g

TIRAMISU
Torcik z serka Mascarpone 100g

DESSERT DELLO CHEF

0 0 votes
Article Rating
Wojciech Szczapa Romanowski
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Andzej
Andzej
2 lat temu

Oj tak słodzicie….. się tam w redakcji nie zesrajcie