Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]

Wzięliśmy udział w drugiej edycji Restaurant Week w Bydgoszczy. Sprawdźcie naszą recenzję!

Dodano: 28.10.2024 | 13:23

Na zdjęciu: W ramach II edycji festiwalu Restaurant Week odwiedziliśmy restaurację Noto Ramen.

Fot. Alicja Chrobak

Restaurant Week to festiwal dobrego jedzenia w atrakcyjnej cenie! W 2023 roku po raz pierwszy zagościł również w Bydgoszczy. Bydgoscy smakosze i restauratorzy polubili Restaurant Week, zatem w tym roku w lokalach na Brdą znów można spróbować specjalnie przygotowanych na tą okazję menu. 

Na czym polega Restaurant Week? Lokale biorące udział w akcji w czasie jej trwania oferują trzydaniowy obiad z koktajlem w festiwalowej cenie (od 69.99 zł + opłata rezerwacyjna 5,98 zł). Edycja 2024 rozpoczęła się 8 października i odbywa się pod hasłem #FoodieMoments. Tak jak przy poprzedniej odsłonie festiwalu postanowiliśmy przeżyć kulinarne momenty i w ramach integracji spotkaliśmy się w jednej z bydgoskich restauracji, która bierze udział w Restaurant Week – sprawdź, jakie smaki testowaliśmy w pierwszej edycji.  A tych jest sporo – w tegorocznej odsłonie pojawiło się wielu debiutantów!

Do Restauracji Sowa, Gdańskiej 14, Scorii, Migavki, Lulu Bistro oraz Restauracji Przy IV Śluzie dołączyły: La Rosa, Restauracja 3V6 w Hotelu City, Warzelnia Piwa, Bierhalle i Noto Ramen. I to właśnie ten ostatni lokal został przetestowany przez redakcję MetropoliaBydgoska.PL i zespół Grupy Enjoy Media!

Przed rokiem Noto Ramen mieścił się w Hali Targowej. Po tym, jak doszło do jego zamknięcia, lokal wyprowadził się z ulicy Magdzińskiego, ale odrodził się nieopodal – przy placu Kościeleckich w miejscu dawnego Widzimisię i Kraftodajni. Dwuczęściowy, kompaktowy lokal pomieści kilkunastu miłośników azjatyckiej kuchni, tworząc kameralny klimat. Ci szukający skupienia niczym w japońskiej świątyni moga wybrać drugą, dyskretną część. Wnętrze nowoczesne, ale z nawiazanyami do azjatyckiej tradycji i… popkultury. Plakaty z Pikachu, japońskimi motywami w otoczeniu jasnego, żółtego światła dodawały.

Przystawka 

Na przystawkę do wyboru były dwie propozycje, ta w wersji mięsnej – pierożki wonton z kimichi i wieprzowiną i vege – pierożki w środku nadziane pieczoną dynia i wędzonym tofu. Obydwie kompozycje z pewnością były interesujące, a pierożki chrupiące, smaczne z intensywny sosem sojowym jako dodatek.

Wegańskie bardziej nadziane i ciekawsze w smaku – Błażej

–  Mięsna kompozycja zdecydowanie bardziej wyrazista i lepsza w smaku, a zarazem mocno sycąca – Kamila

Pierożki z bogatym wnętrzem o intensywnym mięsnym smaku, wyśmienicie współgrały w połączeniu z sosem sojowym – Alicja

Wzięliśmy udział w drugiej edycji Restaurant Week w Bydgoszczy. Sprawdźcie naszą recenzję!

Wzięliśmy udział w drugiej edycji Restaurant Week w Bydgoszczy. Sprawdźcie naszą recenzję!

 

Danie główne

Restauracja Noto Ramen słynie z aromatycznych ramenów, dlatego w daniu głównym nie mogło ich zabraknąć. Oto warianty, które mieliśmy do wyboru:

Menu mięsne: Tori Paitan, czyli ramen na kremowym bulionie drobiowym z tare na bazie białego sosu sojowego i suszonego tuńczyka, z grillowanym kurczakiem, boczkiem chashu, marynowanym jajkiem, dymką, nori oraz olejem z szalotki.

Menu wege: Grzybowy Shoyu, czyli ramen na bulionie dashi z tare na bazie sosów sojowych z boczniakiem w panko, piklowanymi shimeji, jarmużem, dymką, nori oraz olejem z pora.

Obydwa dania zachwyciły nas prezentacją, bogatym wsadem, ale i smakiem. Sam bulion był intensywny i rozgrzewający, jedyne do czego można by się przyczepić to znajdujące się zupach niektóre z dodatków.

– Świetny, kremowy bulion, idealnie zrobione jajko na miękko, po kurczaku można było spodziewać się więcej – suche kawałki, ale bardzo dobry makaron – Błażej

– Wegański ramen na wywarze sojowym był wyjątkowo aromatyczny, a panierowane boczniaki dodały mu wyrazistego smaku. Najgorszym punktem dania były grzybki, których smak był zbyt octowy – Zuza

 

Wzięliśmy udział w drugiej edycji Restaurant Week w Bydgoszczy. Sprawdźcie naszą recenzję!

Wzięliśmy udział w drugiej edycji Restaurant Week w Bydgoszczy. Sprawdźcie naszą recenzję!

 

Deser

Ostatnim, słodkim punktem menu był deser, który w menu A składał się z lodowego mochi truskawkowego, a menu B – matchy tiramisu. Obydwie propozycje choć bardzo różne od siebie dostarczyły nam wyjątkowo przyjemnych doznań smakowych.

– Mimo że nie jestem wielką miłośniczką matchy to w tej formie smakowała rewelacyjnie. Zaryzykowałabym nawet stwierdzenie, że było to lepsze tiramisu niż w klasycznej wersji z kawą – Kamila

– Sorbet mango dodawał nutę kwasowości i przełamywał słodycz truskawki – Justyna

– Ciekawe i intrygujące połączenie matchy w postaci tiramisu, jednak tutaj bardzo pozytywne zaskoczenie. Deser o idealnie kremowej konsystencji zachwycił moje podniebienie – Alicja

Wzięliśmy udział w drugiej edycji Restaurant Week w Bydgoszczy. Sprawdźcie naszą recenzję!

Wzięliśmy udział w drugiej edycji Restaurant Week w Bydgoszczy. Sprawdźcie naszą recenzję!

 

Wyjątkowych dań z wielu bydgoskich restauracji będzie można spróbować aż do połowy listopada, bowiem festiwal rozpoczął się 8 października i potrwa do 17 listopada. Rezerwować stoliki możecie za pośrednictwem linku – Rezerwuj!

Kamila Ćwikła