Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]

Święto Śliwki w Strzelcach Dolnych już w ten weekend!

Dodano: 01.09.2017 | 20:23

Tradycyjnie nie zabraknie atrakcji.

Na zdjęciu: Święto Śliwki co roku przyciąga tłumy.

Fot. Stanisław Gazda

Już w najbliższy weekend odbędzie się Święto Śliwki w Strzelcach Dolnych. Oprócz powideł zakupić też będzie można gotowe wyroby lokalnych gospodyń.

Około 300 stoisk będzie czekać na gości codziennie od godz. 12. Uroczyste otwarcie zaplanowano na sobotę na 16. Smalec, chleby, wędliny, miody z różnych pasiek, wyroby cukiernicze, twarogi i sery – to produkty które pojawią się na stoiskach wytwórców. Ponadto dostępne będą: figurki z drewna, wyroby z kamienia, produkty z wikliny, artykuły z płótna, wyroby ze skóry. Tradycyjnie główną atrakcją będzie smażenie powideł w miedzianych kotłach kuprowych., a w tym roku zostanie rozstawiona także wioska średniowieczna nawiązująca do początków grodu strzeleckiego.

Wszystko zaczęło się od pomysłu Jana Iwanowskiego, który błyskawicznie podchwyciły gospodynie z Koła Gospodyń Wiejskich w Strzelcach Dolnych i od 2001 roku na oczach setek turystów na wielkiej łące nad Wisłą smażą w kuprowych kotłach śliwki, pakują w słoiczki i naklejają firmowe etykiety. Powidła nie są ani za słodkie, ani za kwaśne, choć cukru w nich niewiele. Żadnych konserwantów – tylko sama natura. Strzelce Dolne to prawdziwe zagłębie śliwkowe już od około 200 lat. A niepowtarzalny smak powideł to zasługa rosnącej w klimacie Doliny Dolnej Wisły „śliwki węgierki”, przetwarzanej przez gospodynie na najróżniejsze sposoby. Różnorodność duża, więc chętnych do degustacji i zakupu powideł też nie brakuje. Strzeleckie wyroby, z tymi powszechnie dostępnymi w sklepach, wygrywają tradycją, smakiem i brakiem chemicznych dodatków. Nic dziwnego, że zachwycili się nimi także ministerialni urzędnicy. Powidła strzeleckie znajdują się na liście produktów tradycyjnych prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa.

Sebastian Torzewski