Roślinny kebab otwiera się w sercu Bydgoszczy. Vegab rusza już za dwa tygodnie
Dodano: 10.02.2019 | 16:58Na zdjęciu: Nowy lokal będzie znajdował się na ulicy Długiej, w pobliżu Wełnianego Rynku.
Fot. Vegab Bydgoszcz
Kolejny wegański lokal otwiera się w Bydgoszczy. Już za dwa tygodnie będzie można skosztować jedzenia w Vegabie – drugim w Polsce barze tej marki.
Vegab to lokal, który od trzech lat istnieje w Krakowie przy ulicy Starowiślnej. Powstał z inicjatywy Francesco Addario, który przyjechał do Polski z Włoch. Z pomocą poznanej nad Wisłą Magdy stworzył restaurację, znany z serwowania roślinnego kebaba. Włochowi udało się stworzyć wegańskie mięso, naśladujące tradycyjny kebab. Roślinna odmiana popularnego dania stała się magnesem, przyciągającym do Vegabu konsumentów z całego kraju.
23 lutego (sobota) o godzinie 15:00 swoje podwoje otworzy Vegab Bydgoszcz. Drugi w Polsce lokal tej marki powstał dzięki wspólnym siłom pochodzących z Bydgoszczy Patrycji i Pawła i właścicieli krakowskiego Vegaba. – To właśnie Patrycja i Paweł zdecydowali się sprowadzić Vegaba do swojego rodzinnego miasta, szukając wcześniej odpowiedniej restauracji ze sprawdzonym produktem, który zainteresowałby bydgoszczan. Jako miłośnicy kuchni roślinnej docenili jakość, smak i wartości prezentowane przez Vegab – czytamy na stronie lokalu. Bydgoski Vegab znajdować się będzie na ulicy Długiej 1, tuż obok zejścia na Wyspę Młyńską zwanego Magiczne Schodki.
CZYTAJ TAKŻE: Wizyta MetropoliaBydgoska.PL w wegańskiej restauracji Falla
Vegab oferuje cztery rodzaje kebabów. Łączy je wspólna baza, składająca się z v-mięsa (bio-tofu, strączki, białko pszeniczne), kapusty pekińskiej, pomidorów, ogórków, czerwonej cebuli i kiełków rzodkiewki. Serwowany jest też hotdog z kiełbaską z seitana (białka pszenicznego) w pszennej bułce, a także bounty cake – bezglutenowe i surowe ciasto z wiórków i mleczka kokosowego, pasty daktylowej, erytrolu, karobu i czekolady.
Prowadzący Vegab przekonują, że podczas dnia otwarcia będzie można spróbować dań z oferty baru, które będzie można zamówić w atrakcyjnej cenie. Na gości mają czekać też niespodzianki.
- Flota zatopiona. Zawisza wygrał w Świnoujściu - 5 października 2024
- UMK atakuje Politechnikę Bydgoską. Nie chce też darowizny od miasta Bydgoszcz - 5 października 2024
- Druga jezdnia mostu Bernardyńskiego także zwężona - 5 października 2024
Raczej za dwa tygodnie niż za tydzień
Nie ma mięcha, to nie spróbuje.
Lepiej jakby zrobili kebaba ze zdrowych składników, jakiś grillowany kurczak czy inne mięso zdrowo przygotowane, Świeze warzywa, sosy domowe na jogurcie, tortilla czy bułka pełnoziarnistą i byłby zdrowy i pełnowartościowy posilek
Super pomysł
Mniam w końcu w Bydgoszczy będzie można coś zjeść na mieście