Bydgoszcz
11C
Słonecznie
82% wilgotność
Wiatr: 7km/h W
H 12 • L 11
17C
Sob
18C
Nd
17C
Pon
15C
Wt
14C
Sr
Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]
Metropolia BydgoskaAKTUALNOŚCICentrum Onkologii wyróżnione. Jako jedyne w województwie!
18.06.2021 | 10:33

Centrum Onkologii wyróżnione. Jako jedyne w województwie!

Na zdjęciu: Centrum Onkologii zostało wyróżnione.

Fot. Stanisław Gazda/archiwum

Dobiegła końca II edycja programu „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie”. Nagrodzonych zostało 19 placówek, a wśródnich – Centrum Onkologii im. prof. Franciszka Łukaszczyka w Bydgoszczy

Żywienie kliniczne polega na podawaniu odpowiednich dawek substancji odżywczych (energii, białka, elektrolitów, witamin, pierwiastków śladowych i wody) w postaci płynnych diet doustnych lub sztucznego odżywiania (żywienie dojelitowe lub pozajelitowe). Odpowiedni dobór diety i sposobu jej podania pozwala poprawić lub utrzymać stan odżywienia pacjenta, a w wielu przypadkach jest gwarancją szybszego powrotu do zdrowia.

Często jednak nie zwraca się uwagi na stan odżywiania chorych, a leczenie żywieniowe jest prowadzone za krótko i za późno. Program „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie” ma na celu upowszechnianie w polskich szpitalach dobrych praktyk żywienia klinicznego. Organizatorem jest Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN).


CZYTAJ TAKŻE: NOWY KIERUNEK NA UKW. UCZELNIA BĘDZIE WSPÓŁPRACOWAĆ Z CENTRUM ONKOLOGII


Do programu zgłosiło się 58 placówek z całego kraju, a rada ekspertów, po zakończeniu certyfikacji, nagrodziła 19 szpitali. Wśród laureatów znalazł się 1 szpital na terenie województwa kujawsko-pomorskiego. Oficjalne wręczenie certyfikatów odbyło się 11 czerwca podczas zjazdu POLSPEN.

 – Placówki te spełniają wysokie standardy w żywieniu klinicznym, co z pewnością ma wpływ na szybszy powrót pacjentów do zdrowia oraz lepsze rokowania w chorobach przewlekłych. W szpitalach leczenie żywieniowe jest dostępne dla każdego pacjenta ze wskazaniami i jest dostosowane do indywidualnych potrzeb chorego – podkreślił prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk, Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.

Certyfikat, potwierdzający przestrzeganie najwyższych standardów w zakresie leczenia żywieniowego oraz możliwość zapewnienia każdemu pacjentowi z ryzykiem żywieniowym odpowiedniej opieki hospitalizacyjnej, jest przyznawany na okres 2 lat.

Udział w programie był dla nas okazją do tego, by naszą wewnętrzną praktykę żywienia krytycznie przeanalizować i nasze standardy udoskonalić. Przede wszystkim skorzystają pacjenci, ale równie ważna jest satysfakcja personelu z podniesienia standardu leczenia i satysfakcja zarządu Centrum Onkologii z dobrze wykonanej pracy, której efekty z pewnością będą zauważalne w  czasie akredytacji  – podsumował dr n. med. Krzysztof Kamecki, dyrektor ds. medycznych Centrum Onkologii im. prof. Franciszka Łukaszczyka podczas uroczystego wręczenia certyfikatów.

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Powiązane treści