Centrum Onkologii wyróżnione. Jako jedyne w województwie!
Dodano: 18.06.2021 | 10:33Na zdjęciu: Centrum Onkologii zostało wyróżnione.
Fot. Stanisław Gazda/archiwum
Dobiegła końca II edycja programu „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie”. Nagrodzonych zostało 19 placówek, a wśródnich – Centrum Onkologii im. prof. Franciszka Łukaszczyka w Bydgoszczy
Żywienie kliniczne polega na podawaniu odpowiednich dawek substancji odżywczych (energii, białka, elektrolitów, witamin, pierwiastków śladowych i wody) w postaci płynnych diet doustnych lub sztucznego odżywiania (żywienie dojelitowe lub pozajelitowe). Odpowiedni dobór diety i sposobu jej podania pozwala poprawić lub utrzymać stan odżywienia pacjenta, a w wielu przypadkach jest gwarancją szybszego powrotu do zdrowia.
Często jednak nie zwraca się uwagi na stan odżywiania chorych, a leczenie żywieniowe jest prowadzone za krótko i za późno. Program „Szpital Dobrej Praktyki Żywienia Klinicznego – Leczenie przez żywienie” ma na celu upowszechnianie w polskich szpitalach dobrych praktyk żywienia klinicznego. Organizatorem jest Polskie Towarzystwo Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu (POLSPEN).
CZYTAJ TAKŻE: NOWY KIERUNEK NA UKW. UCZELNIA BĘDZIE WSPÓŁPRACOWAĆ Z CENTRUM ONKOLOGII
Do programu zgłosiło się 58 placówek z całego kraju, a rada ekspertów, po zakończeniu certyfikacji, nagrodziła 19 szpitali. Wśród laureatów znalazł się 1 szpital na terenie województwa kujawsko-pomorskiego. Oficjalne wręczenie certyfikatów odbyło się 11 czerwca podczas zjazdu POLSPEN.
– Placówki te spełniają wysokie standardy w żywieniu klinicznym, co z pewnością ma wpływ na szybszy powrót pacjentów do zdrowia oraz lepsze rokowania w chorobach przewlekłych. W szpitalach leczenie żywieniowe jest dostępne dla każdego pacjenta ze wskazaniami i jest dostosowane do indywidualnych potrzeb chorego – podkreślił prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk, Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu.
Certyfikat, potwierdzający przestrzeganie najwyższych standardów w zakresie leczenia żywieniowego oraz możliwość zapewnienia każdemu pacjentowi z ryzykiem żywieniowym odpowiedniej opieki hospitalizacyjnej, jest przyznawany na okres 2 lat.
– Udział w programie był dla nas okazją do tego, by naszą wewnętrzną praktykę żywienia krytycznie przeanalizować i nasze standardy udoskonalić. Przede wszystkim skorzystają pacjenci, ale równie ważna jest satysfakcja personelu z podniesienia standardu leczenia i satysfakcja zarządu Centrum Onkologii z dobrze wykonanej pracy, której efekty z pewnością będą zauważalne w czasie akredytacji – podsumował dr n. med. Krzysztof Kamecki, dyrektor ds. medycznych Centrum Onkologii im. prof. Franciszka Łukaszczyka podczas uroczystego wręczenia certyfikatów.
- Pociągiem z Bydgoszczy do Rijeki. Jak długo trwa podróż i ile kosztuje? - 30 czerwca 2025
- ABRAMCZYK z dobrymi wiadomościami dla Polonii. „Wspólnie wierzymy w pewien projekt” - 30 czerwca 2025
- Stypendia marszałka dla sportowców wręczone. 139 osób nagrodzonych - 30 czerwca 2025