Zdjęcia: Wioletta Zalewska oraz nadesłane
Powiedzieć, że jestem fanem tej małej restauracji od samego początku jej powstania, to jak nic nie powiedzieć. Bo właśnie w 2006 roku pojawiła się jako jedna z pierwszych w mieście włoska restauracja z prawdziwego zdarzenia. Celowo używam słowa restauracja, a właściwie to Trattoria i Pizzeria w jednym. Miejsc, gdzie podają pizzę jest w mieście bez liku. Ale gdzie podają ją z pieca opalanego drewnem (łączony buk, brzoza i dąb), dającego jedyny i niepowtarzalny smak i aromat to już wyjątkowa rzadkość.
Uwielbiam rozmowy z właścicielem Dolce Vita Jarkiem Łukowskim, który jest absolutnym fanatykiem kuchni włoskiej. Jeździ często do Italii i z tych podróży ciągle czerpie inspiracje do nowatorskich pomysłów kulinarnych. Stąd oprócz stałego menu często organizuje weekendy specjalne jak: Pocztówka z Mediolanu czy Toskanii, Neapol prosto z ulicy albo też narty w Dolomitach. Wówczas pojawiają się włoskie dania, charakterystyczne dla tych regionów Włoch.
Jak już wspomniałem, o włoskiej kuchni można z Jarkiem rozmawiać godzinami. Nie można więc się zdziwić, że drugą jego miłością jest piłka nożna, o której też wie bardzo dużo. I to nie tylko z teorii, ale też i z praktyki. Jego syn Kuba grał w piłkę na poziomie ekstraklasy. Obecnie występuje w Koronie Kielce i jako najlepszy strzelec zespołu pomaga klubowi w walce o powrót do najwyższej klasy rozgrywkowej.
Wrócę jednak do pizzy i dań w trattorii. Jak łatwo się domyślić, wszystkie one są przygotowywane na oryginalnych włoskich składnikach. I to jest też między innymi główna zaleta tego klimatycznego miejsca.
Klasyczna włoska pizza to chrupiące, cienkie ciasto i dodatki. Magia kuchni włoskiej polega na jej prostocie. Odpowiedni dobór ziół, przypraw i podstawowych składników sprawia, że czuje się w niej zapach słońca i morza. Tak też smakuje pizza, którą przygotowują od początku do końca włączając w to ciasto wg włoskiego przepisu . Po dodaniu składników pizza wypiekana jest w piecu opalanym drewnem . Jest też w karcie kilka dań przygotowywanych właśnie w tym piecu. A wypada wspomnieć, że wyprodukowała go firma Valerani. Waży on tak dużo, że trzeba było wzmocnić fundament, żeby można go było bezpiecznie ustawić w kuchni. I to jest serce tego lokalu,. Dodajmy, że niepowtarzalne serce, decydujące o niepowtarzalnym smaku i aromacie potraw.
Nie będę szczegółowo opisywał dań, które mieszczą się w menu, często uaktualnianym w zależności od pory roku. Przez te prawie 20 lat, kiedy zaglądam do Dolce Vita, miałem wiele ulubionych dań, między innymi często chodziłem na Tagliatelle z pieczonym łososiem i szpinakiem. Nigdzie też w mieście nie zjem Vitello tonnato. To piemonckie danie z zimnej, pokrojonej cielęciny w kremowym sosie majonezowym z dodatkiem tuńczyka. Podaje się go schłodzone lub w temperaturze pokojowej. Tutaj to danie jest doskonałe, świetna przekąska przed większą ucztą. No i nie mogę pominąć włoskich kopytek popularnych gnocchi, które szef kuchni przygotowuje sam z własnych produktów. Zaręczam, że takich dobrych gnocchi nie jadłem nigdzie dotąd, chyba, że u mojej siostry mieszkającej we włoskiej Cremonie ! 🙂
Szczerze polecam więc tę restaurację smakoszom kuchni włoskiej, szczególnie tym, którzy chcieliby spróbować nie tylko smakowitej pizzy, ale wielu tradycyjnych dań z wielu regionów Italii.
Przystawki / Antipasti
GAMBARETTI AL FORNO
Krewetki z pieca 8 sztuk, oliwa, czosnek, peperoncino, pietruszka 130g
MOZZARELLA AL FORNO CON PROSCIUTTO CRUDO
Mozzarella biała, szynka dojrzewająca, gruszka, pomidor suszony, pesto bazyliowe, włoska oliwa 90g
CARPACCIO DI MANZO
Polędwica wołowa, rukola, ser Grana Padano, kapary, oliwa 90g
ANTIPASTO MISTO
Deska włoski specjałów : wędliny, sery, gruszka, miód – 340g
VITELLO TONATO
Gotowana cielęcina, sos z tuńczyka, kapary, rukola –
TRIS DI BRUSCHETTE (3SZT)
Grzanki z – pomidorami/bazylia/oliwą smakowa EV
– tepanada z oliwek/bazylia/ oliwa EV
– grzyby smażone na maśle/nać pietruszki
BRUSCHETTA ALLA TOSCANA (2SZT)
Grzanki z kurzą wątróbką /anchois/kapary/nać pietruszki
Zupy / Zuppe
STRACIATELLA
Rosół z kluseczkami z sera Grana Padano, jajka i pietruszki 250ml
ZUPPA DELLO CHEF
Zupa szefa kuchni 250ml
POMODORO
Pomidory pelati/ser Mozzarella/ bazylia – 250ml
Sałatki / Insalate
INSALATA CON BARBABIETOLE ARROSTO
Pieczone buraki/włoskie sałaty/pestki dyni/ser Ricotta – 220g
INSALATA GAMBARERETTI
Włoskie sałaty/krewetki/orzechy włoskie winegret pomarńczowo-rozmarynowy – 210g
INSALATA NICEJSKA
Włoskich sałaty/biały tuńczyk/jajko/pomidor/kapary – 200g
Makarony / Pasta
SPAGHETTI AGLIO E OLIO
Spaghetti/czosnek/peperoncino/oliwa -250g
SPAGHETTI BOLOGNESE
Spaghetti/sos boloński z ragu wołowego/Grana Padano – 280g
CALAMARATA CARBONARA
Calamarata/Pancetta/jajko/Grana Padano/pietruszka – 280g
TAGLIATELLE ANCHOIS
Tagliatelle/anchois/czosnek/sos winno-maślany/cebula/bułka tarta – 220g
PENNE ALLA SICILIANA
Penne z bakłażanem, sos pomidorowy, włoski ser wędzony Scamorza, ser Grana Padano 220g
CALAMARATA ALLA BOSCAIOLA
Calamarata z bakłażanem, sos pomidorowy, włoski ser wędzony Scamorza, ser Grana Padano 220g
GIRASOLE DI POLPO E PATATE
Pierdogi nadziewane ośmiornicą i ziemniakami/sos winno-maślany/Grana Padano – 150g
RAVIOLI DI RICOTTA E SPINACI
Pierożki nadziewane/Ricotta-szpinak/sos Alfredo/Grana Padano – 200g
SPAGHETTI CON VONGOLE
Spaghetti/Vongole/czosnek/białe wino/brokuł Neapolitański – 200g
RISOTTO CON FUNGHI E GAMBERI
Risotto/podgrzybek/krewetki/Grana Padano/cebula/b.wino -300g
Makarony/Gnocchi własnej produkcji
LASAGNE BOLOGNESE
Płaty makaronu przekładane wołowym ragu/sos beszamel – 350g
GNOCCHI AL PICCANTE
Włoskie kopytka ziemniaczane/biała Mozzarella/Salame Piccante/podgrzybek/czosnek/natka pietruszki/Grana Padano – 300g
GNOCCHI AL GORGONZOLA
Włoskie kopytka ziemniaczane/biała Mozzarella /sos Gorgonzola/rukola – 250g
Pizza
MARGHERITA
Sos pelati, ser Mozzarella Cammino d Oro, bazylia 300g
MARINARA
Sos pelati, czosnek, oregano 250g
CAPRICIOSSA
sos pomidorowy/ ser Mozzarella/ szynka Cotto/pieczarki/karczochy – 370g
MILANO
sos Pelati/ser Mozzarella/salami Milano/pieczarki – 350g
SALAME PICCANTE
sos Pelati/ser Mozzarella/włoskie salami Piccante/ser Gorgonzola- 350g
ANCHOIS
sos Pelati /ser Mozzarella/Anchois/kapary/brokuł neapolitański – 320g
PANCETTA
sos Pelati/ser Mozzarella/jajko/ włoska Pancetta/ cebula/ pietruszka – 350g
NDUJA
sos Pelati/ser Mozzarella/włoska kiełbasa Nduja/cebula/ricotta/bazylia – 350g
GAMBARETTI
sos Pelati/ser Mozzarella/krewetki/czosnek/peperoncino/ pietruszka -350g
SPINACI
sos Alfredo/ser Mozzarella/szpinak/pomidor suszony/ser Grana Padano- 350g
QUATTRO FORMAGGI
sos Alfredo/sery-Mozzarella,Gorgonzola/Scarmorza/Grana Padano-340g
SPECK
sos Alfredo/ser Mozzarella/Speck/ser Mascarpone/karczochy/pietruszka – 350g
PERA
sos Alfredo/ser Mozzarella/ser kozi/gruszka/orzechy włoskie/rukola/balsamoco-350g
CRUDO
sos Alfredo/ser Mozzarella/szynka Crudo/rukola/pomidorki chrry/Grana Padano-350g
TARTUFO
pasta truflowa/salame Picante/ser Mascarpone/świeży szpinak – 350g
FUNGHI OSTRICA
sos Alfredo/boczniaki/speck/cebula/Grana Padano – 350g
Piatti principali / Dania drugie
BISTECCA DI FILETTO DI MANZO
Stek z polędwicy wołowej/warzywa sezonowe/pieczone ziemniaki – 350g
CASSERUOLA DI PATATE CON COD
Zapiekanka z czarnym dorszem/ziemniaki/pomidor/brokuł/ Grana Padano – 300g
GUANCIALE DI MAIALE
Policzki wieprzone w sosie własnym/pieczone ziemniaki z rozmarynem/warzywa sezonowe – 350g
FILETTO DI MAIALE
Polędwiczka wieprzowa, marchew, pieczone ziemniaki, sos biały z podgrzybkiem 300g
ORATA
Filet z dorady/pieczone ziemniaki z rozmarynem/warzywa/sos maślany z szałwią 300g
Desery / Dolci
PANNA COTTA
Delikatny deser z sosem owocowym 90g
TIRAMISU
Torcik z serka Mascarpone 100g
DESSERT DELLO CHEF
- Bal Absolwentów I LO w 2007 roku [ARCHIWUM VIPA] - 30 lipca 2023
- Znana blogerka gotowała w bydgoskiej restauracji [ZDJĘCIA] - 22 lipca 2023
- Marcin Szukaj wrócił na Grodzką 4 [ZDJĘCIA] - 15 lipca 2023