Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]
Metropolia BydgoskaBydgoszczFotorelacjeDwie bydgoskie restauracje ze „Złotymi widelcami”
14.05.2023 | 21:48

Dwie bydgoskie restauracje ze „Złotymi widelcami”

Zdjęcia: nadesłane

Podczas uroczystej gali w Airport Hotel Okęcie w Warszawie podsumowano XII edycję konkursu „Polska od kuchni”.  Wręczono na niej prestiżowe nagrody Złote Widelce najlepszym restauracjom w kraju, wśród których znalazły się dwa lokale gastronomiczne z Bydgoszczy.

Restauracja Scoria z ul. Stary Port została doceniona za kuchnię autorską, a Trattoria Dolce Vita, która mieści się w przy ul. Podwale, została doceniona za kuchnię śródziemnomorską.

Przyznano ogółem 28 Złotych Widelców w siedmiu kategoriach: kuchni autorskiej, europejskiej, polskiej, regionalnej oraz śródziemnomorskiej, a także restauracjom hotelowym i w domach weselnych.

Warto dodać, że już wcześniej dwa bydgoskie lokale otrzymały takie wyróżnienie. W 2020 Kuchnia by Marcin Szukaj, a rok później Złotym Widelcem mogła się pochwalić Restauracja Sowa.

Na Gali wręczenia nagród byli szefowie nagrodzonych lokali Marek i Piotr Stachowiczowie ze Scorii oraz Jarosław Łukowski z Dolce Vita.

Konkurs „Polska od kuchni” to prowadzona od ponad 10 lat akcja rekomendująca restauracje w całej Polsce. W tym roku po raz drugi wręczono również godła promocyjne CHEFS CHOICE – nagrody przyznawane przez Stowarzyszenie Kucharzy Polskich i Fundacji WIP firmom potwierdzające wysoką jakość oferowanych produktów.

Dodatkowa kapituła konkursu przyznała trzem wybitnym kucharzom, autorytetom w środowisku tytuły arcymistrza sztuki kulinarnej. W XII edycji przyznano 12 wyróżnień specjalnych, w tym cukierni, lodziarni czy restauracji rybnej roku.

LAUREACI NAGRÓD ZŁOTEGO WIDELCA 2023 ROKU

CHEFS CHOICE

WOŁOWINA I WIEPRZOWINA DŁUGODOJRZEWAJĄCA SOKOŁÓW

NATURLNA WODA MINERALNA MUSZYNIANKA

NALEWKI STAROPOLSKIE KAROL MAJEWSKI I S-KA

TŁOCZNIA SOKÓW Z OWOCÓW WARZYW I ZIÓŁ WIATROWY SAD

MANUFAKTURA WIN OWOCOWYCH DiWine

LEGACY POLAND WÓDKA ŻYTNIA Z PIGWĄ POLISH DRY GIN

ARCYMISTRZ SZTUKI KULINARNEJ

WIESŁAW BOBER – szef kuchni restauracji WZORCOWNIA

GIANCARLO RUSSO – organizator ARTE CULINARIA ITALIANA

YUSUF KALESHIA – szef kuchni restauracja CURRY KING

ZŁOTE WIDELCE WYRÓŻNIENIA SPECJALNE

SZEF KUCHNI ROKU – PIOTR DOMAŃSKI (RESTAURACJA HORIZON HOTEL HOLIIDAY INNN GDAŃSK)

SZEF KUCHNI TRADYCYJNEJ W NOWOCZESNEJ ODSŁONIE – IRENEUSZ KONIUSZEK (RESTAURACJA REFEKTARZ ZAMEK RYN)

SZEF KUCHNI JUTRA – MARIUSZ DĄBAŁA (RESTAURACJA CARSKA BIAŁOWIEŻA)

IMPREZA KULINARNA ROKU
„SYLWESTER KUCHARZY I SZEFÓW KUCHNI” – STOWARZYSZENIE KUCHARZY POLSKICH

MANAGER ROKU W GASTRONOMII W POLSCE
KATARZYNA CIENKA (RESTAURACJA KUŹNIA SMAKÓW ZŁOTY STOK)

FIRMA CATERINGOWA ROKU W POLSCE
TOMKAJ GUSTO CATERING PRUSZKÓW

CATERING DIETETYCZNY ROKU
ZDROWA 5 CATERING

CUKIERNIA ROKU W POLSCE
PASTICCERIA GELATERIA MIGNON WARSZAWA

RESTAURACJA RYBNA ROKU 2023 W POLSCE
RESTAURACJA RYBAŚKA KOSZELEWY

OGÓLNOPOLSKA AMBASADA DZICZYZNY
RESTAURACJA LIZAWKA POZNAŃ

ODKRYCIE GASTRONOMICZNE ROKU
RESTAURACJA KUŹNIA SMAKÓW ZŁOTY STOK

LODZIARNIA ROKU 2023 W POLSCE
LODY KOSMOS GALAKTYKA SMAKU WARSZAWA

LAUREACI TOP MARKA ZŁOTEGO WIDELCA
RESTAURACJA MIODOWA KORONA HOTEL OSTROŁĘKA
RESTAURACJA ZAJAZD PLAN WOLBÓRZ
RESTAURACJA MONTE CARLO KIELCE

LAUREACI ZŁOTYCH WIDELCÓW

KUCHNIA AUTORSKA 
RESTAURACJA SCORIA BYDGOSZCZ
DioGo’s SEAFOOD, MEAT & WINE WARSZAWA

KUCHNIA POLSKA
RESTARACJA PLACEK I SKÓRKA BRZESZCZE
RESTAURACJA LOFT GOSTYŃ
RESTAURACJA ŚWIĘTOSZEK TARTUFFE WARSZAWA
RESTAURACJA ALCHEMIK TOMASZÓW MAZOWIECKI

RESTAURACJA HOTELOWA
RESTAURACJA ZŁOTY GROŃ ISTEBNA
RESTAURACJA ADRIA RUDA ŚLĄSKA
RESTAURACJA BUKOVA ISTEBNA
RESTAURACJA LUNA SOL JÓZEFÓW
RESTAURACJA PAŁAC WARLITY OLSZTYNEK
RESTAURACJA MIODOWA DZIERŻONIÓW
RESTAURACJA POLSKA AIRPORT HOTEL OKĘCIE WARZAWA
RESTAURACJA BESKIDZKA 40 SZCZYRK
RESTAURACJA ATRIUM STARACHOWICE
RESTAURACJA HOTEL DWÓR ELIZY DŁUGOPOLE ZDRÓJ

KUCHNIA ŚRÓDZIEMNOMORSKA
RESTAURACJA ZIELONA GÓRKA PABINICE
PIZZERIA BELLA NAPOLI SPAGHETTERIA CRESCENZO ROSSI WARSZAWA
TRATTORIA DOLCE VITA BYDGOSZCZ
RESTURACJA MILANOVO WARSZAWA
RESTAURACJA TAORMINA OŚWIĘCIM
RISTORANTE OSTERIA LE BOTTI TYCHY
RESTAURACJA DZIURKA OD KLUCZA WARSZAWA

KUCHNIA EUROPEJSKA
RESTAURACJA SZEROKA No. 9 TORUŃ 25. RESTAURACJA DOTYCHCZAS TYCHY

KUCHNIA REGIONALNA
RESTAURACJA ENKLAWA BIAŁYSTOK
PYSZNE BISTRO SPÓŁDZIELNIA SOCJALNA PO SĄSIEDZKU BISZTYNEK

DOMY WESELNE
SALA BANKIETOWA GRACJA

Wojciech Szczapa Romanowski