Gessler i Jakubiak na Kujawsko-Pomorskim Festiwalu Gęsiny
Dodano: 02.11.2015 | 12:39
Organizowany od sześciu lat w Przysieku k. Torunia Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny przyciąga liczne rzesze miłośników tego zdrowego mięsa.
Na zdjęciu: Jak na gęsinę, to tylko do Przysieka!
Fot. Stanisław Gazda
W Przysieku, 10 i 11 XI 2015, w godzinach 10:00 – 17:00, odbywać się będzie Kujawsko-Pomorski Festiwal Gęsiny.
Jest to największy w Polsce jarmark gęsiny. Można tu kupić praktycznie wszystko, co produkuje się z gęsiny, od świeżych tuszek, przez produkty dużych firm, po ofertę niewielkich rodzinnych gospodarstw, hodujących gęsi. Można tu oczywiście zapoznać się z ofertą wielu wytwórców i producentów z branży spożywczej, a także rękodzielniczej. Tu odbywają się prezentacje kulinarne, jest część edukacyjna dla dorosłych i dzieci oraz atrakcje kulturalne. Tu promuje się również wydawnictwa związane z gęsiną.
Program tegorocznego Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny skupia się wokół kulinariów. Niezwykle atrakcyjnie zapowiadają się prezentacje kulinarne Magdy Gessler (11 XI) oraz Tomasza Jakubiaka (10 XI). Będą prezentacje szefów kuchni znanych restauracji, konkursy i degustacje, biesiada przy muzyce na żywo w gęsinowej karczmie, która będzie oferować potrawy i przekąski z gęsiny.
Od tego roku Gala Gęsiny, podczas której przyznawane będą Złote Półgęski – nagrody za najlepsze produkty z gęsiny i najlepsze przepisy na potrawy z gęsiny, odbędzie się właśnie podczas Festiwalu w Przysieku.
Medialny oddźwięk Kujawsko-Pomorskiego Festiwalu Gęsiny w Przysieku zapewnią stacje telewizyjne TVN24 i TVN Meteo Active, które w dniach 10 i 11 listopada będą właśnie stąd realizować wyjazdową prognozę pogody.
10 XI PROGRAM
- 10:00 Komunikaty, program imprezy
- 10:30 Anna Marek, Andrzej Klonecki: „Sposób na całą gęś z indyczym farszem” – pokaz kulinarny zakończony degustacją
- 11:30 Marcin Sobol: „Ekskluzywne i nowoczesne dodatki do gęsi” – pokaz kulinarny zakończony degustacją
- 12:30 Zaza Bidzinashvili: „Przysmaki kuchni gruzińskiej” – pokaz kulinarny zakończony degustacją
- 13:30 Tomasz Jakubiak: „Jakubiak lokalnie” – pokaz kulinarny zakończony degustacją
- 15:00 Artur Szymański: „Gęś z wiejskiej kuchni w dużym mieście” – pokaz kulinarny zakończony degustacją
- 16:00 Chór „Con Amore” z Torunia – występ artystyczny
- 16:30 Projekcja krótkich programów kulinarnych – przepisy na gęsinę z archiwum akcji „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”
- 17:00 Zakończenie programu
11 XI PROGRAM
- 10:00 Komunikaty, program imprezy
- 10:30 Występ Młodzieżowej Orkiestry Dętej OSP z Koronowa (Mistrzowie Europy 2015)
- 11:00 Halina Bielińska, Anna Marek, Andrzej Klonecki: „Teoretycznie i praktycznie o gęsi Białej Kołudzkiej” – prelekcja i pokaz kulinarny zakończony degustacją
- 12:00 Turniej kulinarny dla dziennikarzy: „Wariacje na temat gęsiej piersi smażonej”
- 12:45 Philippe Abraham: „Gęś w kuchni francuskiej” – pokaz kulinarny zakończony degustacją
- 13:45 Georgian Voices – krótki występ zespołu z Gruzji, śpiewającego tradycyjne pieśni gruzińskie
- 14:00 Magda Gessler: „Gęsie rewolucje” – pokaz kulinarny zakończony degustacją, część I
- 14:45 „Złote półgęski 2015” – ogłoszenie laureatów tegorocznego konkursu
- 15:15 Magda Gessler: „Gęsie rewolucje” – pokaz kulinarny zakończony degustacją, część II
- 16:15 Projekcja krótkich programów kulinarnych – przepisy na gęsinę z archiwum akcji „Kujawsko-Pomorska gęsina na św. Marcina”
Ponadto w programie 10 i 11 XI:
- Strefa dzieci w sali prelekcyjnej ODR: warsztaty, przedstawienia teatralne, konkursy i zabawy – animują aktorzy Teatru „Baj Pomorski”
- Konkursy dla dorosłych (gęsia karczma w namiocie)
- Przysmaki z gęsiny (gęsia karczma w namiocie)
Informacje o prelegentach:
- Anna Marek – ekspert kulinarny Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi
- Andrzej Klonecki – Prezes Fundacji Hodowców Polskiej Białej Gęsi
- Marcin Sobol – szef kuchni restauracji Krasnodwór, członek zarządu Stowarzyszenia Euro Toques Polska, zrzeszającego szefów kuchni
- Zaza Bidzinashvili – szef kuchni z Gruzji, z regionu Imereti (region partnerski województwa kujawsko-pomorskiego
- Tomasz Jakubiak – kucharz, dziennikarz kulinarny, szef kuchni w autorskiej restauracji Gar Jakubiaka, gospodarz programu „Jakubiak rodzinnie” w TV Kuchnia+
- Artur Szymański – szef kuchni restauracji Rzeka smaku, pedagog
- dr inż. Halina Bielińska – Zastępca Dyrektora Państwowego Instytutu Badawczego Zakładu Doświadczalnego w Kołudzie Wielkiej
- Phillippe Abraham – szef kuchni z Francji, właściciel restauracji Petit Paris w Sopocie
- Magda Gessler – restauratorka, autorka książek i programów kulinarnych, prowadząca program „Kuchenne rewolucje” w TVN
- Pałace Krajny [WIDEO] - 19 maja 2020
- Marny los ruin zamku w Nowym Jasińcu [WIDEO] - 17 maja 2020
- Pośpimy krócej! Tej nocy zmiana czasu na letni! - 28 marca 2020