Bydgoszcz
18C
Niebo częściowo zachmurzone
59% wilgotność
Wiatr: 4km/h SSW
H 18 • L 17
13C
Nd
13C
Pon
19C
Wt
16C
Sr
18C
Czw
Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]
Metropolia BydgoskaREGIONFotorelacjeGrand Prix Festiwalu Smaku Gruczno 2018 za sernik z szarą renetą dla Miód Malina [ZDJĘCIA]
18.08.2018 | 21:55

Grand Prix Festiwalu Smaku Gruczno 2018 za sernik z szarą renetą dla Miód Malina [ZDJĘCIA]

Tradycyjnie potrwa 2 dni - w sobotę 18 sierpnia i niedzielę 19 sierpnia. Mowa o Festiwalu Smaku w Grucznie. W ciągu kilku lat zmienił się z lokalnego wydarzenia w najważniejszą imprezę kulinarną.

Zdjęcia: Stanisław Gazda

To jedyne tej rangi wydarzenie w Polsce rekomendowane przez Slow Food, prestiżową międzynarodową organizację zajmującą się ochroną kultury smaków.

Oprócz wystawców z tradycyjnym jadłem, będą też przedsięwzięcia dla znawców i … naukowców. Choćby niedzielna konferencja:  „Kuchnia i historia: odkrywanie przeszłości i współczesne trendy kulinarne”, „Cuisine…

A oto pozostałe rozstrzygnięcia:
W kategorii przetwory mięsne i wędliny tytułem Smak Roku 2018 nagrodzono gęsinę pieczoną w słoiku Ireny Olejniczak „Smak Tradycji”
W kategorii przetwory warzywne i owocowe tytułem Smaku Roku 2018 nagrodzono sok z czarnej porzeczki Jacek Pamuła Soki.
W kategorii przetwory z mleka tytułem Smaku Roku 2018 nagrodzono ser kozia kropla z Gospodarstwo Kaszubska Koza.
W kategorii potrawy tytułem Smak Roku 2018 nagrodzono danie „Koza na wilczy apetyt” Mirosławy Wilk.
W kategorii wyroby piekarskie tytułem Smak Roku 2018 nagrodzono chleb żytni z ziarnem Piekarnia Hanny Milewskiej.
W kategorii wyroby cukiernicze tytułem Smak Roku nagrodzono szarlotkę Ojców Paulinów KGW „Topolanki”.

Wyniki z obrad Jury VIP na Grand Prix Festiwalu Smaku Gruczno 2018:

Grand Prix Jury VIP Festiwalu Smaku Gruczno 2018 przyznano za gęsinę pieczoną w słoiku Ireny Olejniczak firma „Smak Tradycji”.

Wyniki z obrad Jury na Miód Roku Festiwalu Smaku Gruczno 20182018 r.:

Tytuł Miód Roku 2018 otrzymuje miód wielokwiatowy z pasieki Tomasza Paul.

Wyniki z obrad Jury na Smak Regionu Festiwalu Smaku Gruczno 2018 r.:

Tytuł Smak Regionu 2018 otrzymuje ser pielgrzym Barbary i Janusza Adamczyków z firmy Sery Adamczyk.


Powiązane treści