Bydgoszcz
4C
Opady
64% wilgotność
Wiatr: 6km/h SW
H 4 • L 3
7C
Sob
6C
Nd
6C
Pon
6C
Wt
2C
Sr
Relacja na żywo z dróg w Bydgoszczy i regionie w naszej nowej usłudze TRAFFIC. Kliknij, aby zobaczyć więcej.
Metropolia BydgoskaBydgoszczMiastoJarmark Kujawsko-Pomorski [ZDJĘCIA, WIDEO]
Jarmark Kujawsko-Pomorski_SG (5)
01.09.2019 | 18:09

Jarmark Kujawsko-Pomorski [ZDJĘCIA, WIDEO]

Na zdjęciu: Najsmaczniejszy jarmark roku?

Fot. Stanisław Gazda

W niedzielę 1 września Myślęcinek stał się stolicą folkloru naszego województwa za sprawą Jarmarku Kujawsko-Pomorskiego. Nie zabrakło  tańca, muzyki, regionalnych rarytasów i rękodzieła.

Jarmark Kujawsko-Pomorski zadomowił się już na dobre w kalendarzu myślęcińskich imprez i patrząc na coroczną frekwencję, zyskał sympatię odwiedzających. Impreza rozpoczęła się o godzinie 11.30 na dawnych terenach wystawienniczych u podnóża ulicy Konnej.

Smakołyki z różnych części regionu, a nawet odległych zakątków Polski, muzyka, tańce i śpiew, stoiska z miodami i rękodziełem. To tylko niektóre atrakcje, jakie tworzą klimat imprezy. Podczas tegorocznej edycji odbył się półfinał Bitwy Regionów, w którym o finał walczyło 10 ekip.

Bitwa Regionów to ogólnopolski konkurs, w którym reprezentacje kół gospodyń wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Danie powinno być przygotowane ze składników pochodzenia polskiego, z dbałością o walory smakowe i estetyczne, ze szczególnym uwzględnieniem lokalnych tradycji kulinarnych właściwych dla regionu reprezentowanego przez zespół.

W walce biorą udział drużyny składające się z maksymalnie trzech osób. Konkurs jest przeprowadzany w trzech etapach. I etap to weryfikacja nadesłanych zgłoszeń w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa. II etap (półfinał) – przygotowanie i prezentacja potrawy przez zakwalifikowane zespoły podczas kulinarnego wydarzenia w każdym z województw.  Zespół, który otrzyma największą liczbę punktów podczas eliminacji wojewódzkich, przechodzi do finału. Finał – najlepszych 16 drużyn z całego kraju spotka się 29 września br. podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu. Na zwycięzców półfinałów i finałów czekają atrakcyjne nagrody, a najlepsze koło zostanie uhonorowane Pucharem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Skład:

KGW Jagna –Tłuchowo (powiat lipnowski, gmina Tłuchowo)

KGW Kosowianki Kosowo (powiat nakielski, gmina Mrocza)

KGW Żurawniki  – Śliwice (powiat tucholski, gmina Śliwice)

Koło Pań Aktywnych „Olszanki” (powiat nakielski, gmina Nakło nad Notecią)

KGW Lisewo Kościelne (powiat inowrocławski, gmina Lisewo Kościelne)

KGW w Sokołowie  Sokołowo (powiat golubsko-dobrzyński, gmina Golub – Dobrzyń)

KGW w Jeżewie Jeżewo (powiat świecki, gmina Jeżewo)

KGW Sierakowo- Sierakowo (powiat golubsko-dobrzyński, gmina Kowalewo Pomorskie) –

KGW w Przyrowie – Przyrowo (powiat tucholski, gmina Gostycyn)

KGW Rzepowo – Rzepowo (powiat inowrocławski, gmina Kruszwica)

Najlepsze smaki imprezy walczyły także o złote, srebrne i brązowe Rarytasy Jarmarku Kujawsko-Pomorskiego.

Integralną częścią jarmarku będzie wystawa historycznych maszyn rolniczych. Trzej pasjonaci i kolekcjonerzy – Jacek Grzywacz, Adam Niedźwiedzki i Ryszard Perliński, pokażą podczas imprezy m.in. drewnianą młocarnię z lat 50-tych ubiegłego wieku raz pierwsze silniki spalinowe napędzające te maszyny, stare ciągniki i samochody.

Zobaczcie wideo:

 

 

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Powiązane treści