[awesome-weather owm_city_id="3102014" location="Bydgoszcz" units="C" size="wide" show_icons="1" custom_bg_color="#070738"]
Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]

Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt PBŚ ma 50 lat. Zaplanowano zjazd absolwentów

Dodano: 10.08.2022 | 09:39

Na zdjęciu: Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt Politechniki Bydgoskiej ma swoją siedzibę przy ulicy Mazowieckiej 28.

Fot. Politechnika Bydgoska

Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt Politechniki Bydgoskiej będzie świętować jubileusz 50-lecia swojego istnienia. Obchody zaplanowano na 17 września – ich elementem będzie zjazd absolwentów i uroczysty bankiet.

Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt powstał w 1971 roku – wówczas funkcjonował jako Bydgoski Oddział Wyższej Szkoły Rolniczej w Poznaniu. Od 1974 roku działał pod szyldem Akademii Techniczno-Rolniczej. Kolejna zmiana nastąpiła w 1975 roku w którym utworzono Instytut Zootechniczny. W roku 1984 powstał Wydział Zootechniczny, który w 2006 został przemianowany na Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt. Obecnie wydział kształci studentów na 3 kierunkach: Zootechnika, Zoofizjoterapia oraz Inspekcja weterynaryjna.


PRZECZYTAJ TAKŻE: Kto wybuduje nowy stadion i boiska na kampusie Politechniki Bydgoskiej w Fordonie? Znamy oferty w przetargu


Za nieco ponad miesiąc – 17 września – Wydział Hodowli i Biologii Zwierząt Politechniki Bydgoskiej będzie świętował swój jubileusz. Obchody z okazji 50-lecia rozpoczną się częścią oficjalną w Auditorium Novum PBŚ, zakończoną wspólnym pamiątkowym zdjęciem. W dalszej części – już na Wydziale Hodowli i Biologii Zwierząt (Mazowiecka 28) – absolwentów i sympatyków WHIBZ przywitają jego pracownicy. Wówczas możliwe będzie zwiedzenie nowoczesnej infrastruktury wydziału oraz zapoznanie się z aktualną ofertą kształcenia i badań. Wieczorem organizatorzy zapraszają na uroczysty bankiet w restauracji La Rosa przy placu Kościeleckich.

Więcej informacji o jubileuszu wydziału można znaleźć na jego stronie internetowej: whibz.pbs.edu.pl

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments