Nowy kierunek na UTP. Zaprezentowany na minutowym filmie [WIDEO]
Pierwsi studenci tego kierunku rozpoczną naukę już w tym roku.
Inżynieria w biologii stosowanej to kolejny nowy kierunek, który pojawił się w tegorocznej ofercie uczelni. Ma on przygotować studentów do wyzwań w dziedzinie rolnictwa, żywienia i zrównoważonego rozwoju.
Kierunek uruchamiany jest w ramach projektu POWER „Bezpieczna żywność – nowe kierunki kształcenia na UTP” na Wydziale Hodowli i Biologii Zwierząt UTP. W tworzenie programu studiów zostali zaangażowani nie tylko naukowcy, ale i przedsiębiorcy. Obejmuje on wiele praktycznych aspektów nowoczesnej biologii.
– Zapewnienie bezpieczeństwa żywności jest priorytetową kwestią w każdej gospodarce, a nasz kierunek przygotowuje do wyzwań w dziedzinie rolnictwa, żywienia i zrównoważonego rozwoju – mówią pracownicy UTP.
Absolwenci tego kierunku będą mogli znaleźć zatrudnienie w laboratoriach związanych z kontrolą żywności oraz analitycznych i mikrobiologicznych. Będą mogli również zająć się produkcją dodatków paszowych, a także żywności BIO. Wiedzę i umiejętności nabyte podczas studiów będzie można wykorzystać na każdym etapie łańcucha produkcji żywności.
Inżynieria w biologii stosowanej to nie jedyna nowość w tegorocznej rekrutacji na uczelnie. W ofercie UTP znalazło się również zielarstwo i fitoterapia CZYTAJ WIĘCEJ
- Faworyci i Czarne Konie w Lidze Mistrzów – Kto Zaskoczy? - 19 kwietnia 2025
- Komedia teatralna w gwiazdorskiej obsadzie. Jaką historię poznamy w spektaklu ,,Inteligenci”? - 18 kwietnia 2025
- Festiwal Smaków Food Trucków powraca. Już w kwietniu w Bydgoszczy! [KONKURS] - 15 kwietnia 2025