Bydgoszcz
18C
Niebo głównie zachmurzone
71% wilgotność
Wiatr: 6km/h W
H 18 • L 17
20C
Nd
17C
Pon
15C
Wt
14C
Sr
13C
Czw
Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]
Metropolia BydgoskaREGIONPorady i ciekawostkiRoger Groult – jedyny taki calvados w sklepie z alkoholami. Zobacz, czym się wyróżnia
14.09.2021 | 18:16

Roger Groult – jedyny taki calvados w sklepie z alkoholami. Zobacz, czym się wyróżnia

Na zdjęciu: Tylko destylat z cydru pochodzący z Normandii, może na etykiecie używać nazwy calvados, a to ze względu na apelację obejmującą produkcję tego trunku.

Fot. nadesłane

Calvados to alkohol, który – choć interesujący – to nie jest zbyt popularny wśród wielu osób. Roger Groult z kolei jest jedną z najbardziej prestiżowych destylarni zajmujących się produkcją tego trunku. Czym wyróżnia się calvados i co warto o nim wiedzieć?

Co to jest calvados?

Można nazywać go winiakiem, brandy z jabłek lub po prostu destylatem z cydru. Ojczyzną tego alkoholu jest Francja, a konkretniej Normandia. To region znajdujący się na północy tego kraju. Tylko destylat z cydru pochodzący z Normandii, może na etykiecie używać nazwy calvados, a to ze względu na apelację obejmującą produkcję tego trunku.

Normandia – ojczyzna alkoholu z jabłek

Ta historyczna i geograficzna kraina francuska leży bezpośrednio nad kanałem La Manche. Francja to kraj pochodzenia również takich alkoholi, jak chociażby koniak czy armaniak. Ich rozpoznawalność w ujęciu globalnym jest ogromna, podczas gdy calvados to produkt niszowy, który dopiero przebija się do szerokiego grona konsumentów.

O destylarni Roger Groult

Jest to marka, która uchodzi za jedną z najbardziej tradycyjnych i nagradzanych destylarni calvadosu we Francji. Pozostaje ona w rękach rodziny Groult już od pięciu pokoleń. Jak możemy przeczytać w serwisie Krest.pl, „prowadzenie jej jest misją rodziny, a nie tylko pomysłem na biznes”.

Jak powstaje calvados?

Ten trunek to inaczej destylat cydru, czyli alkohol produkowany z jabłek. Alkohol ten uzyskuje się dzięki zastosowaniu metody alembikowej lub kolumnowej. Następnie przelewa się go do beczek, gdzie dojrzewa, a jego smak nabiera złożoności. Zanim będzie gotowy do spożycia, musi przebywać w beczce przez minimum 2,5 roku.

Smak i aromat destylatu z cydru marki Roger Groult

Smak i aromat alkoholu różni się nawet w obrębie marki, w zależności od wieku danej butelki. Im starszy trunek, tym jego smak będzie bardziej złożony oraz coraz bardziej wytrawny zamiast słodkiego. Młody calvados będzie bardziej owocowy ze słodkimi nutami takimi jak wanilia, cynamon czy czekolada. Starszy będzie odznaczał się także sekundującym aromatem skórzastości, pieprzności oraz beczki, w której leżakował.

Jak pić calvados?

Ciekawostką jest fakt, iż ten trunek nie powinien być chłodzony. Gdybyśmy chcieli trzymać się zasad, jakie przez dekady towarzyszyły etykiecie spożywania calvadosu, to powinien być on podawany w temperaturze pokojowej. Kieliszkami przeznaczonymi do picia calvadosu – jak i innych alkoholi takich jak whisky, koniak czy armaniak – są te o tulipanowym kształcie. Najlepiej, by były niewielkie, z lekko wydłużoną nóżką oraz dołączoną do nich przykrywką. W takim szkle aromat trunku roznosi się najefektywniej.

Calvados – sklep z alkoholami

W dobrym sklepie z trunkami prawdopodobnie znajdziesz niemały wybór tego właśnie alkoholu. Będą tam alkohole w różnym wieku, różnych marek, a także sprzedawane w różnych cenach i w różnych opakowaniach. W wielu z nich znajdziesz na pewno również calvados pochodzący z destylarni Roger Groult.

Roger Groult calvados – cena

Ceny alkoholu tej marki oczywiście różnią się w zależności od tego, jak stary jest dany calvados. Sklep oferujący destylat z cydru w swojej ofercie będzie posiadał prawdopodobnie kilka butelek w różnym wieku pochodzących z tej destylarni oraz wiele więcej produktów innych marek. Cena calvadosu Roger Groult to jednak prawie zawsze kilkaset złotych niezależnie od tego, ile dany trunek przeleżał w beczce. Butelkę z najmłodszym alkoholem jednak kupimy już za mniej niż 200 złotych.


Podobne wpisy

Powiązane treści