Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]

Roślinny kebab otwiera się w sercu Bydgoszczy. Vegab rusza już za dwa tygodnie

Dodano: 10.02.2019 | 16:58

Na zdjęciu: Nowy lokal będzie znajdował się na ulicy Długiej, w pobliżu Wełnianego Rynku.

Fot. Vegab Bydgoszcz

Kolejny wegański lokal otwiera się w Bydgoszczy. Już za dwa tygodnie będzie można skosztować jedzenia w Vegabie – drugim w Polsce barze tej marki.

Vegab to lokal, który od trzech lat istnieje w Krakowie przy ulicy Starowiślnej. Powstał z inicjatywy Francesco Addario, który przyjechał do Polski z Włoch. Z pomocą poznanej nad Wisłą Magdy stworzył restaurację, znany z serwowania roślinnego kebaba. Włochowi udało się stworzyć wegańskie mięso, naśladujące tradycyjny kebab. Roślinna odmiana popularnego dania stała się magnesem, przyciągającym do Vegabu konsumentów z całego kraju.

23 lutego (sobota) o godzinie 15:00 swoje podwoje otworzy Vegab Bydgoszcz. Drugi w Polsce lokal tej marki powstał dzięki wspólnym siłom pochodzących z Bydgoszczy Patrycji i Pawła i właścicieli krakowskiego Vegaba. – To właśnie Patrycja i Paweł zdecydowali się sprowadzić Vegaba do swojego rodzinnego miasta, szukając wcześniej odpowiedniej restauracji ze sprawdzonym produktem, który zainteresowałby bydgoszczan. Jako miłośnicy kuchni roślinnej docenili jakość, smak i wartości prezentowane przez Vegab – czytamy na stronie lokalu. Bydgoski Vegab znajdować się będzie na ulicy Długiej 1, tuż obok zejścia na Wyspę Młyńską zwanego Magiczne Schodki.


CZYTAJ TAKŻE: Wizyta MetropoliaBydgoska.PL w wegańskiej restauracji Falla


Vegab oferuje cztery rodzaje kebabów. Łączy je wspólna baza, składająca się z v-mięsa (bio-tofu, strączki, białko pszeniczne), kapusty pekińskiej, pomidorów, ogórków, czerwonej cebuli i kiełków rzodkiewki. Serwowany jest też hotdog z kiełbaską z seitana (białka pszenicznego) w pszennej bułce, a także bounty cake – bezglutenowe i surowe ciasto z wiórków i mleczka kokosowego, pasty daktylowej, erytrolu, karobu i czekolady.

Prowadzący Vegab przekonują, że podczas dnia otwarcia będzie można spróbować dań z oferty baru, które będzie można zamówić w atrakcyjnej cenie. Na gości mają czekać też niespodzianki.

0 0 votes
Article Rating
Błażej Bembnista
Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Tomasz
Tomasz
5 lat temu

Raczej za dwa tygodnie niż za tydzień

Klasyk
Klasyk
5 lat temu

Nie ma mięcha, to nie spróbuje.

Wera
Wera
5 lat temu

Lepiej jakby zrobili kebaba ze zdrowych składników, jakiś grillowany kurczak czy inne mięso zdrowo przygotowane, Świeze warzywa, sosy domowe na jogurcie, tortilla czy bułka pełnoziarnistą i byłby zdrowy i pełnowartościowy posilek

Paulina
Paulina
5 lat temu

Super pomysł

Tomasz
Tomasz
5 lat temu

Mniam w końcu w Bydgoszczy będzie można coś zjeść na mieście