Bydgoszcz
27C
Słonecznie
28% wilgotność
Wiatr: 4km/h S
H 29 • L 26
13C
Sob
15C
Nd
17C
Pon
14C
Wt
8C
Sr
Relacja na żywo z dróg w Bydgoszczy i regionie w naszej nowej usłudze TRAFFIC. Kliknij, aby zobaczyć więcej.
Metropolia BydgoskaBydgoszczGastronomiaShrimp Bistro – krewetki na Jatkach [RECENZJA]
bar krewetkowy bydgoszcz
15.04.2019 | 11:40

Shrimp Bistro – krewetki na Jatkach [RECENZJA]

Na zdjęciu: Tak prezentuje się danie z Shrimp Bistro.

Fot. BB

Shrimp Bistro to pierwszy w Bydgoszczy bar krewetkowy. Postanowiliśmy sprawdzić, jak wygląda i smakuje nowy punkt, ulokowany w samym sercu miasta. Czy to znak, że do miasta nadciąga moda na owoce morza?

Nowy lokal na gastronomicznej mapie Bydgoszczy znajduje się na ulicy Jatki. Działa na niej od 22 lutego. W menu znajduje się siedem dań – taka liczba zapewnia ich odpowiednią jakość oraz świeżość. A ponadto, im mniejszy wybór, tym łatwiej podjąć decyzję. Jednak już niebawem w ofercie baru pojawią się nowości.

Zobacz również:

Będą drzewa na Starym Rynku!

W Shrimp Bistro serwowane są wyłącznie krewetki tygrysie – są one duże, soczyste i mięsiste. To właśnie one są głównym elementem siedmiu przysmaków, serwowanych przez Shrimp Bistro. Na lubiących pikantne potrawy czeka zupa tajska w skład której, poza oczywiście owocami morza, wchodzi trawa cytrynowa, mleko kokosowe, smażone pieczarki, makaron ryżowy i kolendra. Co ważne, zupa jest bezglutenowa. Nieco mniej ostrą opcją jest Indian Curry – krewetki w sosie pomidorowo-maślanym z dodatkiem indyjskich przypraw i ryżem, podawane z chlebkiem arabskim. Bardzo popularnym wyborem klientów baru jest tempura – krewetki smażone w cieście z sosami – podawana także w zestawie z frytkami bądź sałatką. Jest i makaron z krewetkami, jest i szaszłyk – ale ja zdecydowałem się posłuchać rady współwłaściciela i własnego gustu smakowego i poprosiłem o krewetki w winie.

Tak jak w wypadku pozostałych dań Shrimp Bistro, na przyciągającym uwagę talerzu serwowanych jest osiem dużych krewetek (nadmienię, że do zupy dodawane są cztery). Pływają one w maślano-winnym, delikatnym sosie, przyprawionym czosnkiem i pietruszką. Do talerza z krewetkami dostajemy pokrojoną bagietkę i metalowe naczynie. Bagietka służy do nasączania nią sosu, a naczynie – do wrzucania ogonków od krewetek. Taki sposób podawania potraw i dalszych czynności z nimi związanych był zamysłem właścicieli baru.

Jak smakują krewetki? Przyznam się, że tego typu potrawy mam okazję jadać bardzo rzadko. Obawy o reakcję na smak owoców morza były niezasadne.Jestem naprawdę pozytywnie zaskoczony daniem. Krewetki tygrysie – jak wspominam wyżej – są naprawdę duże i mięsiste. Ich porcja – w połączeniu z bagietką – spokojnie nasyci każdy żołądek, a przy tym są bardzo dobrym wyborem dla osób dbających o cholesterol czy pragnących zgubić trochę kilogramów. Sos winny był bardzo aromatyczny. Po posiłku wypada się czegoś napić. W Shrimp Bistro możemy liczyć na orzeźwiające napoje – wino, prosseco czy naprawdę świetną lemoniadę Bryza. Ten napój jest niezwykle soczysty. Czuć w nim prawdziwy sok z cytryny, a nie żaden chemiczny koncentrat.

Jak podkreśla Michał Żakowicz, współwłaściciel i szef kuchni Shrimp Bistro, bar krewetkowy to miejsce, gdzie można zjeść posiłek bez zbędnego oczekiwania na jego podanie. Mały, kameralny lokal niebawem zyska letni ogródek, a także usługę “zamów i odbierz”, dzięki której będzie można odebrać krewetkowe dania i zjeść je w plenerze. Warto jednak dodać, że już teraz jest opcja brania dań na wynos, która ma już swoich stałych klientów.

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
pikpok Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
pikpok
Gość
pikpok

te krewetki to świeże czy mrożone???

Powiązane treści