Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]
Metropolia BydgoskaBydgoszczGastronomiaSmaki Indii i Nepalu na Dworcowej
26.06.2021 | 09:03

Smaki Indii i Nepalu na Dworcowej

Zdjęcia: Magazyn VIP

W latach 1995 – 2002 na rogu Dworcowej i Sienkiewicza Katarzyna i Maciej Kumerowie prowadzili kultową restaurację indyjską „SOGO”. Wielu bydgoszczan mile wspomina ją do dziś – wówczas była to jedna z pierwszych restauracji orientalnych w mieście. Sam byłem tam częstym gościem. Trzech panów z Indii gotowało doskonałe dania, używając do tego pieca tandoori opalanego węglem drzewnym, co dziś jest już rzadkością. Od czasu likwidacji SOGO (państwo Kumerowie otworzyli Restaurację „Ogniem i Mieczem”) można było zjeść dania kuchni hinduskiej z lepszym lub gorszym skutkiem w kilku miejscach w mieście. Jednak jako wielki miłośnik tego rodzaju kuchni, żadne z tych miejsc nie rzuciło mnie na kolana. I tak było do zeszłego tygodnia, kiedy to za namową przyjaciela odwiedziłem malutką restaurację „VANSA GHAR” przy ul. Dworcowej 96.

Właścicielem i jednocześnie szefem kuchni jest Nepalczyk Devi Ram Ghimire. Pracował jako kucharz w Dubaju i za namową swojego kuzyna przyjechał do pracy w restauracji w Poznaniu. Marzył o swoim lokalu i tak los rzucił go do naszego miasta. Na wstępie trzeba zaznaczyć, że była to dla miłośników kuchni orientalnej w naszym mieście wspaniała wiadomość. Klimatyzowana restauracja jest niewielka, urządzona bardzo minimalistycznie, jednak najważniejsze w niej są potrawy. Gotowane przez właściciela i jego dwóch hinduskich przyjaciół, na oczach klientów. Wszystko ze świeżych produktów, a wszelkie dodatki i przyprawy sprowadzone są z Indii i Nepalu. Bo to właśnie za sprawą pochodzenia właściciela w „VANSA GHAR” serwuje się kuchnię nepalsko- hinduską.

Mamy więc dania z baraniny, wieprzowiny, ryb i owoców morza. Większość przyrządzana w piecu tandoor, w którym temperatura przekracza 480 stopni Celsjusza. Potrawy przygotowane w piecu mają niepowtarzalny smak, opieka się w nim różne gatunki mięsa wcześniej marynowane, a także owoce morza i warzywa oraz placki naan. Ze względu na wysoką temperaturę i krótki czas pieczenia, przygotowywane dania są chrupkie i soczyste.

Sekret wyjątkowego smaku i aromatu potraw przygotowanych w „VANSA GHAR” tkwi w umiejętnym łączeniu przypraw przez autentycznych hinduskich kucharzy. Dla mnie hitem uczty były niesamowite kuleczki przygotowane z sera paneer w delikatnym, lekko doprawionym sosie – ANGURI KOFTA. Trudno wymienić wszystkie wspaniałości, załączę menu z cenami, więc można sobie samemu sprawdzić, jakie kulinarne niespodzianki trafią na talerz przygotowane przez mieszkańca dalekiego Nepalu. Doskonałe są również napoje zrobione na bazie słonego jogurtu z mango lub truskawką, świetne na upalne dni. Jest też specjalna oferta dla tych, którzy tego rodzaju kuchni nigdy nie poznali.

W każdy czwartek jest tzw. Dzień Degustacyjny za jedyne 25 zł. To set składający się z kilku dań zarówno dla tych, którzy lubi mięso, jak i z opcją wege: Pudina Tikka/ Paneer Korma Pork Vindalu / Gobi Pakoda Chicken Korma / Tarkari Mix Sałatka Creamy Dal Pineapple Raita Ryż Naan.

Reasumując, szczerzę polecam ten niewielki i sympatyczny lokal. Dla miłośników tego rodzaju kuchni to wizyta obowiązkowa, a dla tych którzy jeszcze jej nie zasmakowali, to świetna okazja do spróbowania. Zaręczam, że trafię tam jeszcze nie raz.

Przystawki
Onion vazi – krążki cebuli panierowane w mące z soczewicy ze szpinakiem, smażone w głębokim tłuszczu, 14,00 zł
Paneer pakoda – domowej produkcji świeży ser panierowany w mące z soczewicy oraz z indyjskimi przyprawami, 16,00 zł
Gobi pakoda – smażone różyczki kalafiora panierowane w mące z soczewicy doprawione indyjskimi przyprawami, 16,00 zł
Aalu pakoda – kawałki ziemniaków marynowane w indyjskich przyprawach oraz panierowane w mące z soczewicy, 14,00 zł
Prawn pakoda – delikatnie marynowane krewetki w indyjskich przyprawach i smażone w chrupiącej panierce 26,00 zł
Paneer tikka – domowej produkcji świeży ser z mieszanką papryk, marynowany w sosie tandoori i grillowany w piecu tandoori (lekko ostre) 27,00 zł
Malai tikka – kawałki kurczaka w marynacie orzechowo-miodowym pieczone w piecu tandoori 28,00 zł

Dania z baraniny
Podawane z ryżem basmati lub plackiem roti do wyboru.

Mutton curry – kawałki baraniny duszone z cebulą i pomidorami w sosie curry (lekko ostre) 38,00 zł
Mutton korma – kawałki baraniny w kremowym sosie z dodatkiem mleka kokosowego, jogurtu, garam masala, kolendry, kurkumy i imbiru 41,00 zł
Mutton saagwala – kawałki baraniny w sosie kremowo-szpinakowym z nepalskimi przyprawami 38,00 zł
Mutton rogan josh – kawałki baraniny duszone z cebulą, pomidorami, imbirem, czosnkiem, kolendrą oraz garam masala (bardzo ostre) 40,00 zł
Dal gosh – kawałki baraniny w sosie z soczewicą, suszonym chilli, cebuli, kolendry, sok z cytryny oraz nepalskich przypraw (ostre) 41,00 zł
Lamb vindalu – kawałki baraniny gotowane z ziemniakami z cebulą, pomidorami, imbirem, czosnkiem, kolendrą oraz garam masala (bardzo ostre) 41,00 zł

Dania z kurczaka
Podawane z ryżem basmati lub plackiem roti do wyboru.

Butter chicken – kawałki kurczaka w maślano-pomidorowym sosie z indyjskimi przyprawami 30,00 zł
Tandoori breast – pierś kurczaka marynowana z różnymi przyprawami oraz sosem do wyboru i zapiekana w piecu tandoor (lekko ostre) 29,00 zł
Chicken curry – kawałki kurczaka gotowane w brązowym sosie z liściem laurowym, zielonym kardamonem, goździkami, curry, degi mirch, garam masala oraz kolendrą (ostre) 29,00 zł
Chicken korma – kawałki kurczaka gotowane w brązowym sosie z jogurtem, mlekiem kokosowym, masłem i śmietaną, garam masala, kardamonem i kolendrą 31,00 zł
Chicken tikka masala – kawałki kurczaka w pomidorowo-cebulowym sosie z masłem paprykowym, śmietaną, garam masala, kuminem i kolendrą (lekko ostre) 29,00 zł
Chicken vindalu – kawałki kurczaka gotowane z ziemniakami z cebulą, pomidorami, imbirem, czosnkiem, kolendrą oraz garam masala (ostre) 29,00 zł
Chicken manchurian – kawałki kurczaka panierowane w mące kukurydzianej, podawane z miksem papryk, cebulą, kolendrą i imbirem w ciemnym sosie sojowym 28,00 zł
Sesame chicken – kawałki kurczaka panierowane w mące kukurydzianej, podawane z miksem papryk, cebulą, kolendrą i imbirem w ciemnym sosie sojowym smażony z ziarnami sezamu oraz słodkim sosem chilli (ostre29) 31,00 zł
Sweet & sour chicken – kawałki kurczaka panierowane w mące kukurydzianej i smażone w słodko-kwaśnym sosie z papryką, cebulą i ananasem 29,00 zł

Ryby i owoce morza
Fish curry – smażony kawałek łososia w Indian brown sauce z kardamonem, goździkami, liściem laurowym, kolendrą, szczypiorkiem oraz papryczkami chilli i garam masala (ostre) 40,00 zł
Fish tikka masala – pieczone kawałki łososia zapiekane w piecu tandoor z cebulą, świeżym imbirem, czosnkiem, miksem papryk, kolendrą, garam masala oraz kminkiem (lekko ostre) 41,00 zł
Tandoori salmon – marynowany łosoś, grillowany w piecu tandoor, podawany z konfiturą mango (ostre) 41,00 zł
Prawn curry – krewetki w Indian brown sauce z kardamonem, goździkami, liściem laurowym, kolendrą, szczypiorkiem oraz papryczkami chilli i garam masala (ostre) 37,00 zł
Chilli prawn – krewetki panierowane w mące kukurydzianej, podawane z miksem papryk, czosnkiem, chilli i imbirem w ciemnym sosie sojowym (ostre) 37,00 zł
Seafood curry – kawałki łososia, kalmary, mule oraz krewetki w Indian brown sauce z kardamonem, goździkami, liściem laurowym, kolendrą, szczypiorkiem oraz papryczkami chilli i garam masala (ostre) 42,00 zł

Dania wegetariańskie oraz wegańskie
Dal tadka – soczewica z siekaną cebulką i pomidorami, kminkiem, chilli i czosnkiem oraz imbirem, garam masala i kolendrą – danie wegańskie (lekko ostre) 21,00 zł
Creamy dal – mieszanka trzech rodzajów soczewicy gotowanych w nepalskich przyprawach (lekko ostre) 22,00 zł
Aalu gobi – ziemniaki oraz kalafior gotowane w sosie z siekaną cebulką i pomidorami, kminkiem, chilli i czosnkiem oraz imbirem, garam masala i kolendrą – danie wegańskie 22,00 zł
Diwani mix – brokuły, kalafior, marchewka i groszek z indyjskim serem w pomidorowo-cebulowym sosie w wersji wegańskiej lub wegetariańskiej 24,00 zł
Palak paneer – domowy ser w sosie szpinakowo-pomidorowym z masłem, kminkiem, garam masala i śmietaną 27,00 zł
Sahi paneer – domowy indyjski ser w sosie pomidorowym z masłem, kozieradką, garam masala oraz kardamonem 28,00 zł
Paneer korma – domowy indyjski ser w brązowym sosie z jogurtem, mlekiem kokosowym, masłem i śmietaną, garam masala, kardamonem 29,00 zł
Vegetable Kofta – wegetariańskie kulki z siekanych warzyw w brązowym sosie, smażone w głębokim tłuszczu z dodawaniem garam masala, kolendry 24,00 zł

Dania z wieprzowiny
Pork curry – kawałki wieprzowiny gotowane w brązowym sosie z liściem laurowym, zielonym kardamonem, goździkami, curry, degi mirch, garam masala oraz kolendrą (ostre) 28,00 zł
Pork vindalu – kawałki wieprzowiny gotowane z ziemniakami z cebulą, pomidorami, imbirem, czosnkiem, kolendrą oraz garam masala (bardzo ostre) 27,00 zł
Pork Masala – kawałki wieprzowiny w pomidorowo-cebulowym sosie z masłem paprykowym,śmietaną, garam masala, kuminem i kolendrą (lekko ostre) 29,00 zł

Dania z ryżem
Vegetable biryani – ryż basmati z warzywami w brązowym sosie, z dodatkiem esencji różanej, masłem i kolendrą (lekko ostre) 25,00 zł
Chicken biryani – ryż basmati z kawałkami kurczaka w brązowym sosie, z dodatkiem esencji różanej, masłem, kolendrą i gotowanym jajkiem (lekko ostre) 27,00 zł
Pork fried rice – smażony ryż basmati z kawałkami duszonej wieprzowiny oraz warzywami w ciemnym sosie z kolendrą i słodkim chilli, podawany ze smażonym jajkiem 24,00 zł
Vegetable fried rice – smażony ryż basmati z warzywami w ciemnym sosie z kolendrą i słodkim chilli 21,00 zł
Prawn fried rice – smażony ryż basmati z krewetkami oraz warzywami w ciemnym sosie z kolendrą i słodkim chilli, podawane ze smażonym jajkiem 32,00 zł
Combo fried rice – smażony ryż basmati z łososiem, krewetkami, mule oraz kalmarem i warzywami w ciemnym sosie z kolendrą i słodkim chilli, podawane ze smażonym jajkiem smażony ryż basmati z łososiem, krewetkami, mulami oraz kalmarem i warzywami w ciemnym sosie z kolendrą i słodkim chilli, podawane ze smażonym jajkiem 32,00 zł

Makarony
Pasta curry – makaron z pieczonym kurczakiem w sosie pomidorowym z cebulą, czosnkiem, imbirem i indyjskimi przyprawami (lekko ostre) 25,00 zł
Vegetable chaumin – makaron po nepalsku z warzywami, cebulą oraz papryką w ciemnym sosie z dodatkiem słodkiego i ostrego sosu chilli (lekko ostre) 22,00 zł
Chicken chaumin – makaron po nepalsku z kurczakiem pieczonym w piecu tandoor, smażonym jajkiem, kapustą, cebulą i papryką w ciemnym sosie z dodatkiem słodkiego i ostrego sosu chilli (lekko ostre) 25,00 zł
Pork chaumin – makaron po nepalsku z kawałkami wieprzowiny, smażonym jajkiem, kapustą, cebulą i papryką w ciemnym sosie z dodatkiem słodkiego i ostrego sosu chilli (lekko ostre) 27,00 zł
Combo chaumin – makaron z kawałkami łososia, kalmarami, mulami oraz krewetkami, smażonym jajkiem w ciemnym sosie z dodatkiem słodkiego i ostrego sosu chilli (lekko ostre) 32,00 zł

Sałatki
Chicken salad – mix sałat z grillowanymi kawałkami kurczaka i sosem sałatkowym 22,00 zł
Prawn salad – mix sałat z grillowanymi krewetkami marynowanymi w sosie sałatkowym 26,00 zł
Vegetable raita – mieszanka siekanych warzyw w jogurcie z indyjskimi przyprawami 15,00 zł

Zupy
Tomato soup – zupa z gotowanych pomidorów z kardamonem, masłem i śmietaną, podawana z grzankami 14,00 zł
Multani soup – zupa z trzech rodzajów soczewicy, doprawiona nepalskimi przyprawami ze śmietaną 15,00 zł
Thukpa soup – zupa z warzywami oraz makaronem, doprawiona nepalskimi przyprawami (lekko ostra) 16,00 zł
Tom yum soup – zupa z kawałkami kurczaka lub krewetkami, kapustą pak choy oraz sosem tom yum, podawana z makaronem ryżowym (ostra) 17,00 zł
Tom kha soup – zupa z kawałkami kurczaka lub krewetkami, mlekiem kokosowym, kolendrą oraz sosem tom kha, podawana z makaronem ryżowym 19,00 zł

Tradycyjne indyjskie placki
Naan – chleb z mąki pszennej z jajkami, mlekiem i cukrem 7,00 zł
Butter Naan – chleb z mąki pszennej z jajkami, mlekiem i cukrem 8,00 zł
Sesame Naan – chleb z mąki pszennej z jajami, mlekiem, cukrem i sezamem 8,00 zł
Stuffed Paratha – chleb z mąki razowej z solą, ziemniakami, paneer i groszkiem 10,00 zł

0 0 votes
Article Rating
Wojciech Szczapa Romanowski
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments