Znana blogerka gotowała w bydgoskiej restauracji [ZDJĘCIA]
Zdjęcia: Łukasz Kulpa
Znana blogerka Samar Khanafer wspólnie z Marcinem Szukajem przygotowała wydarzenie kulinarne z kuchnią libańską w roli głównej.
Samar Khanafer – pół Polka, pół Libanka. Ekspertka od kuchni arabskich w Polsce. Autorka kulinarnych bestsellerów: „Hummus, za’atar i granaty” oraz „Szafran, mięta i kardamon”. Zawodowo od wielu lat zajmuje się projektowaniem graficznym i tworzeniem strategii marek. Wszystko zaczęło się kilka lat temu, kiedy na jej drodze stanął Grzegorz. Przez żołądek do serca – za jego sprawą trafiła do programu TVN, gdzie wyróżnili ją m.in. Gordon Ramsay i Michele Roux Sr.
Dziś gotuje, piszę o gotowaniu i dzieli się tym, czego sama nauczyła się od najbliższych. Kuchnia jest dla niej sposobem na poznawanie świata za pomocą wszystkich zmysłów, fuzją kolorów i polem eksperymentów, jak i radością wspólnego celebrowania posiłków i odkrywania nowych, jeszcze niezbadanych smaków. Czerpie inspiracje z nowoczesnej i pełnej ładu Warszawy oraz ciepłego, pełnego energii Beirutu. Żyjąc między dwoma miastami, państwami i kulturami, stara się syntetyzować uzupełniające się wartości i zwyczaje.
Ceni sobie domową kuchnię – bazującą na tradycyjnych przepisach i dobrych składnikach. Na co dzień zgodnie ze swoim pochodzeniem łączy dwie kuchnie – polską i arabską oraz miesza je z inspiracjami przywiezionymi z podróży. To, co jemy, ma znaczenie, dlatego na stałe współpracuje z Instytutem Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej Sanvita, wspiera Menu dla Diabetyka oraz uczy, jak odżywiać się w ciąży i dobrze karmić całą rodzinę od najmłodszych lat.
Tak się składa, że Marcin wspólnie z żoną Kamilą od dawna jest zafascynowany kuchnią arabską, więc prędzej czy później musiało dojść do wspólnego gotowania z Samar Khanafer.
Przez całą sobotę (15.07) do późnej nocy ulica Grodzka wokół Restauracji „Kuchnia by Marcin Szukaj” zamieniła się w restaurację libańską. Serwowano najpopularniejsze dania takie jak hummus, baba ghanoush, Muhammara, tatar po libańsku, Tabbouleh, Halloumi z salsą z pomidorów i granatów, smażone bakłażany z czosnkiem, fasolka w pomidorach, ryż z kurczakiem i orzechami, faszerowane bakłażany z ryżem, soczewicą i orzechami, ryba w różanej harissie podana na kaszy kuskus, a na deser baklawa z lodami i ashtą.
Świetna pogoda i dobre wina wpłynęły niewątpliwie na wspaniała atmosferę podczas tego wyjątkowego kulinarnego wydarzenia.
- Bal Absolwentów I LO w 2007 roku [ARCHIWUM VIPA] - 30 lipca 2023
- Znana blogerka gotowała w bydgoskiej restauracji [ZDJĘCIA] - 22 lipca 2023
- Marcin Szukaj wrócił na Grodzką 4 [ZDJĘCIA] - 15 lipca 2023