Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]
Metropolia BydgoskaBydgoszczGastronomiaMaestro Street Food. Kulinarny ewenement na Skłodowskiej-Curie
maestro street food
22.03.2023 | 22:38

Maestro Street Food. Kulinarny ewenement na Skłodowskiej-Curie

Zdjęcia: nadesłane

Twórca Maestro Street Food Maciej Kowalski jest nazywany przez wielu przyjaciół „Cesarzem”, to jeden z najbardziej rozpoznawalnych mistrzów kucharskich, i to nie tylko w Bydgoszczy. To też jedyny gastronom, od którego usłyszałem przez ostatnie parędziesiąt lat taki tekst – Panie Wojtku, błagam niech mnie Pan nie reklamuje, bo ja i tak już nie mogę wyrobić się od nadmiaru klientów. W grudniu 2024 roku odwiedził go youtuber Książulo.

Maciek to obywatel świata, przez przeszło 10 lat podróżował i zdobywał doświadczenia prawie na całym globie. Przejechał USA ze wschodu na zachód, był w Australii i Nowej Zelandii, zaliczył wiele krajów w Azji, o Europie już nie wspomnę. Był też barmanem na Karaibach. Cały czas marzył o swoim lokalu i tak zaczął w charakterystycznej „Piramidzie Smaku” przy ul. Fredry robić swoje kebaby. Kiedy odwiedził go popularny na YouTubie łowca smaków MrKryha i zrobił materiał o najlepszym bydgoskim kebabie, zaczął się szał.

Doszło do tego, że Maciek postanowił ten lokal wydzierżawić i poszukać czegoś w spokojnym miejscu, gdzie mógłby poświęcić się swojej pasji kulinarnej. Zapisał się na dwutygodniowy kurs do znanej piekarni, żeby samemu móc piec wyśmienite bułki. Znalazł ogłoszenie, że jest do nabycia mały lokal na Skłodowskiej-Curie 8 i po dokonaniu transakcji ruszył z remontem. I tak powstało kultowe już dziś Maestro Street Food, przed którym zawsze stoi spora kolejka chętnych na kebab mistrza „Cesarza” bez względu na pogodę.

Maestro Street Food. Wyjątkowy kebab w Bydgoszczy

A kebab to wyjątkowy, opalany drewnem, a potem po ścięciu płatów mięsa wołowego i baraniego jest dodatkowo mieszany z dodatkami na specjalnie rozgrzanej płycie i podawany w pysznej bułce własnej produkcji. Mięso sprowadzane jest z firmy rzeźnickiej z okolic Poznania – trzeba było czekać rok, aby dołączyć do grona jej klientów.

Kompozycji jest kilka w zależności od gustu klienta. Hitem jest niewątpliwie Cesarzwurst, czyli kebab z mięsem, kiełbasą dojrzewającą, pekinką, surówką, pomidorem, ogórkiem świeżym i kiszonym, cebulą, miodem, sosem czosnkowym i musztardowym.

I właśnie tego kebaba w Maestro Street Food specjalnie przyjechał skosztować MrKryha z prośbą od Macieja, żeby nie podawać lokalizacji. Nie dziwię się obawom, albowiem ten film na You Tubie obejrzało już blisko milion widzów.

Maciej pracuje od poniedziałku do piątku w godz. 11:00 do 17:00. Weekendy to czas na wypoczynek. Co kilka miesięcy czas też na miesięczny urlop, wtedy lokal jest nieczynny, a ”Cesarz” swoim kamperem zwiedza świat i ładuje akumulatory do swoich nowych pomysłów.

Dla tych co trochę narzekają na długi czas oczekiwania, krótka wypowiedź mistrza Macieja: Postaram się krótko. Jak większość z Was pewnie wie, jakiś czas temu odwiedził mnie znany YouTuber. Już krótko po otwarciu zapowiadał wizytę , lecz znając jego zasięgi i już robiąc swój maksymalny „przerób” wynegocjowałem odwiedziny jakoś pod koniec roku. Niestety, nie zapowiadając się Kryha przyjechał, nagrał krótki filmik i obiecując nie podawać lokalizacji puścił to w sieć, a ja naiwnie wierzyłem że jakoś to przejdzie bez echa. Nie przeszło. Od tego czasu jestem tak oblężony, że muszę odmawiać ponad połowie chętnych skosztowania moich przysmaków. Ze szczerym smutkiem odprawiam swoich dotychczasowych stałych bywalców.

PRZECZYTAJ TAKŻE: ASPIRE. Nowa inwestycja w sercu Bydgoszczy, która wyprzedza oczekiwania

Ci, którzy godzą się na półtoragodzinne oczekiwanie i stąpając z nogi na nogę już po piętnastu minutach często wylewają swoją frustracje oceniając najniżej mnie wiadomo gdzie. Czekając półtorej godziny też spodziewałbym się czegoś wyrywającego z butów. Lecz to tylko kebab, zrobiony z wielką dbałością, lecz nadal kebab. Nic mnie tak pozytywnie nie nastraja jak luźna rozmowa ze studentami czy uczniami pobliskich szkół i dopóki starczy mi sił, zrobię wszystko byście mogli zawsze pozwolić sobie na zjedzenie u mnie. Jeśli natomiast stanę przed wyborem wypalenia czy powrotu do spokojnej pracy, mój wybór będzie oczywisty. Czy powinienem wziąć kogoś do pomocy – nie. To miejsce od początku było stworzone tylko dla mnie, a obecność kogoś tylko mnie wyprowadza z rytmu, bo oprócz koncentracji na swojej pracy muszę zerkać na drugą osobę, aby wszystko było „prima sort” i pilnować czy ta nie idzie na skróty, jak tylko się odwrócę. Więc życząc smacznego proszę o cierpliwość

Jak widać po stałej kolejce przed Maestro Street Food, wielu klientów decyduje się na czekanie. A możecie mi wierzyć, warto poczekać.

Książulo w Maestro Street Food

MrKryha nagłośnił funkcjonowanie Maestro Street Food, lecz uwielbiany przez bydgoszczan kebab teraz przeżyje prawdziwy szał. We wtorek, 3 grudnia odwiedził go najpopularniejszy w Polsce jutuber gastronomiczny – Książulo. Szykuje się wielki test kebabów w Bydgoszczy, ponieważ poza Maestro odwiedził on także lokal Sułtan. Szymon Nyczke – bo tak nazywa się oglądany twórca – odwiedził też Bydgoski Jarmark Świąteczny. Na filmy z recenzjami musimy poczekać kilka dni.

Wojciech Szczapa Romanowski