Bydgoszcz
19C
Niebo głównie zachmurzone
48% wilgotność
Wiatr: 3km/h WNW
H 19 • L 18
17C
Nd
18C
Pon
22C
Wt
21C
Sr
21C
Czw
Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]
Metropolia BydgoskaBydgoszczInwestycjeAwiator od środka. Zobacz niezwykłe wnętrza i widoki z ukończonej inwestycji AWZ na Bartodziejach [ZDJĘCIA]
awiator bb (13)
17.02.2020 | 19:40

Awiator od środka. Zobacz niezwykłe wnętrza i widoki z ukończonej inwestycji AWZ na Bartodziejach [ZDJĘCIA]

Na zdjęciu: 36-metrowy budynek przy ulicy Koszalińskiej 14 został niedawno oddany do użytku.

Fot. Błażej Bembnista

W grudniu 2019 zakończyła się budowa Awiatora – 36-metrowego apartamentowca w sercu osiedla Bartodzieje. Inwestycja AWZ Deweloper otrzymała już pozwolenie na użytkowanie, a klienci odbierają już klucze do swoich nowych mieszkań. Zajrzeliśmy do środka budynku, by zobaczyć jego niezwykłe wnętrza i rozpościerający się z niego widok na całą Bydgoszcz.

Budowa Awiatora rozpoczęła się jesienią 2017 roku, a zakończyła 30 grudnia 2019 roku – zgodnie z zakładanym harmonogramem. 36-metrowy budynek powstał przy ulicy Koszalińskiej, w pobliżu ulicy Marii Skłodowskiej-Curie. Jest to jeden z nielicznych najwyższych obiektów mieszkalnych, które w ostatnich latach powstały w Bydgoszczy. Projekt architektoniczny obiektu to dzieło pracowni Sobocińscy Architekci. Biało-czarną elewację budynku wyróżniają żyletki (pilastry), które przełamują układ ścian budynku i wysmuklają jego bryły. Z daleka widoczna też jest stolarka okienna, która swoim brązowym odcieniem wprowadza dodatkowy akcent kolorystyczny. AWZ podkreśla, że dobór odpowiednich barw i materiałów był bardzo szczegółowy – próbki odcieni porównywano w różnych warunkach oświetleniowych.

W Awiatorze powstało 87 mieszkań o powierzchni od 35 do 110 mkw. Największe z nich znajdują się na ostatnich – 9. oraz 10. – piętrach apartamentowca. AWZ zdecydował się na zastosowanie są ogromnych przeszkleń, zajmujących przestrzeń od podłogi aż po sufit. Dzięki temu wnętrza są odpowiednio doświetlone. Spore wrażenie robią mieszkania, w których od razu po wejściu widzimy okno z widokiem na Bydgoszcz. Deweloper podkreśla, że ułatwieniem w podziwianiu panoramy miasta jest też zastosowanie przezroczystego, szklanego wypełnienia balustrad. W dodatku zastosowana stolarka okienna posiada przesuwne okna balkonowe, dzięki czemu nie zajmuje ono miejsca we wnętrzu. Apartamenty posiadają także klimatyzację oraz nowoczesne płaskie grzejniki, które dopasowują się do otoczenia.

Na uwagę zasługuje także część wspólna budynku. W holu wejściowym znajdziemy świetlną dekorację z motywem lotniczym i logiem inwestycji, a na suficie znajduje się lustrzana powłoka, która optycznie powiększa wejście. Podłoga jest wyłożona płytami z motywem białego marmuru z włoskiej fabryki Casalgrande Padana. Warto dodać, że przedstawiciele tej firmy niedawno odwiedzili Awiatora i stwierdzili, że nawet we Włoszech ciężko o taki standard wykończenia wnętrz, jak w bydgoskim budynku. Podczas projektowania wnętrz założono bowiem, że zarówno posadzki, jak i ściany będą wyłożone możliwie jak największym formatem płyt, co znacząco podnosi poziom ich estetyki.

Zobacz również:

Nowy Port zmieni śródmieście. Trwają przygotowania do startu I etapu inwestycji AWZ

Na każdym piętrze zamontowano duże lustra, pod którymi jednocześnie zakryto instalacje elektryczną. Do mieszkań prowadzą drzwi firmy Porta wykonane z ciemnego orzecha – najwyższy model posiada wszelkie zabezpieczenia antywłamaniowe oraz antyogniowe. Interesujące detale znajdują się także w windach i na ścianach budynku.

Atutem Awiatora jest lokalizacja – w sercu osiedla Bartodzieje. W pobliżu znajdują się liczne sklepy, punkty handlowe i usługowe, niedawno wyremontowane korty tenisowe, szkoły czy przedszkola. Po ulicy Skłodowskiej-Curie kursuje pięć dziennych linii autobusowych i jedna nocna, a kawałek dalej znajduje się pętla Morska. Z okien Awiatora dobrze widać, jak blisko budynku zlokalizowane są najważniejsze szlaki komunikacyjne miasta – ulice Fordońska, Wyszyńskiego czy trasa W-Z.

Balkony i tarasy Awiatora położone są z widokiem na południową stronę Bydgoszczy – to idealne miejsce na podziwianie panoramy miasta z góry. Z najwyższych pięter budynku doskonale widać osiedla na Górnym Tarasie, zabudowania przy Toruńskiej i Fordońskiej czy kościół przy Trasie Uniwersyteckiej. Niesamowite wrażenie robi widok na bydgoską elektrociepłownię w całej okazałości. Dodatkowe wrażenia można poczuć nie tylko w nocy, kiedy zapalają się „światła miasta”, ale przede wszystkim wiosną i latem. Wtedy okazuje się, jak wiele zieleni znajduje się na Bartodziejach – drzewa rosnące wzdłuż ulicy Skłodowskiej-Curie oraz pomiędzy pozostałymi blokami tworzą prawdziwe płuca osiedla.

Budynek jest wyposażony w dwie hale garażowe – jedną na parterze, drugą na poziomie -1. Są one wyposażone w gniazdka elektryczne, a rozmiary miejsc parkingowych są zróżnicowane – mają szerokość nawet do 3 m, tak by mogły się na nich zmieścić większe pojazdy. Tak jak i w pozostałych częściach budynku, tak i w hali wykorzystano duże elementy – ściany wykonano z monolitycznego żelbetu. Do każdej z hal prowadzą niezależne wjazdy garażowe – jeden z nich jest zadaszony i pokryty nie tradycyjnymi materiałami, a matą wegetacyjną, czyli systemem zielonego dachu. Zieleń znajdziemy także przed wejściem do budynku – w specjalnych, nawiązujących kształtem i kolorystyką do budynku klombach, które będą podświetlane. Nasadzenia nowych drzew dokonano także po każdej ze stron działki otaczającego Awiatora. O dbałości o szczegóły świadczy też fakt, że stworzono osobną furtkę dla firmy odbierającej odpady.

Kilkanaście dni temu Awiator otrzymał pozwolenie na użytkowanie. Od zeszłego piątku AWZ rozpoczął wydawanie kluczy nowym mieszkańcom. W sprzedaży pozostały jeszcze ostatnie apartamenty w tym budynku – cieszą się one sporym zainteresowaniem. Warto dodać, że AWZ był także generalnym wykonawcą obiektu i koordynował prace współpracujących z nim firm, co podkreśla dbałość inwestora o wszelkie szczegóły.

1
Dodaj komentarz

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Marta Laskowska Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Marta Laskowska
Gość
Marta Laskowska

Nie można chyba sobie wymarzyć gorszej lokalizacji. Widok na bloki pomalowane w kolorach pikselozy ala modern pastel. Ten blok tam pasuje jak pięść do nosa.

Powiązane treści