Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]

Dzisiaj otwarcie restauracji w Bydgoszczy! Lokal działa w nowym miejscu

Dodano: 30.06.2023 | 13:06

Na zdjęciu: Restauracja Gusto Kuchnia & Wino zmieniła nazwę i lokalizację.

Fot. Archiwum

Dzisiaj odbędzie się wielkie otwarcie restauracji w Bydgoszczy. Lokal znajdował się wcześniej w innej lokalizacji.

Dziś, 30 czerwca 2023 roku odbędzie się wielkie otwarcie restauracji Gusto Kuchnia & Wino. Wcześniej – od 2015 roku – lokal funkcjonował przy ul. Gdańskiej 55  jako Gusto Bistro & Catering. Teraz zmienił on swoją lokalizację i otwiera się przy ul. Aleksandra Fredry 1. Wcześniej pod tym adresem znajdowała się włoska restauracja Orso Nero.

Gusto Bistro & Catering w nowym wydaniu

W budynku znajdują się trzy sale na imprezy okolicznościowe – jedna na 25 osób i dwie na 40. Goście będą mogli korzystać również z ogródka letniego. Właścicielami restauracji są Anna i Jakub Micianiec.

Gusto Kuchnia & Wino została wyposażona m.in. w piec Josper ogrzewany na prawdziwym węglu, co wyróżnia tę restaurację na tle innych w Bydgoszczy. Dzięki temu miłośnicy smaku będą mieli okazję spróbować pełnego aromatów wędzonego mięsa. Jednak najpopularniejszym daniem w tym lokalu zawsze był żurek kujawski z białą kiełbasą, puree ziemniaczanym, jajkiem i boczkiem wędzonym.

Doświadczeni szefowie kuchni

Szefami kuchni w lokalu są Jakub Micianiec i Mariusz Kowalkowski. Pierwszy z nich jest pomysłodawcą i właścicielem restauracji, który jest związany z gastronomią od ok. 20 lat. Natomiast drugi zajmuje się gotowaniem od 10 lat i pracował już w innych bydgoskich restauracjach, takich jak Port 13, La Rosa czy Warzelnia Piwa.

Restauracja otwarta będzie od wtorku do czwartku w godz. 12:00-21:00, w piątki i soboty w godz. 12:00-22:00 i w niedziele w godz. 12:00-18:00. W poniedziałki lokal jest zamknięty.

Wielkie otwarcie odbędzie się dziś o godz. 18:00 przy ul. Aleksandra Fredry 1. Gusto Kuchnia & Wino zaprezentuje się w nowoczesnym kulinarnym wydaniu, któremu towarzyszyć będą wyjątkowe wina.

Milena Wyrąbkiewicz