„Kociołki” Gastronomika, czyli… piknik kulinarny w samym sercu miasta [ZDJĘCIA, WIDEO]
Dodano: 27.05.2019 | 18:43Na zdjęciu: Pięć kociołków, a w nich pięć wspaniałych zup - to pierwsze poddane publicznej ocenie kulinarne dzieła pierwszaków z Gastronomika.
Fot. Stanisław Gazda
Już po raz piąty podwórko bydgoskiego „Gastronomika” było miejscem kulinarnego pikniku z atrakcjami w centrum miasta, dla dzieci i młodzieży województwa kujawsko-pomorskiego pn. „Smaki zup kuchni polskiej i różnych narodów”.
Warto było w godzinach od 11.00 do 15.00 zajrzeć na ul. Konarskiego 5, by przyjrzeć się wspólnemu gotowaniu uczniów klas pierwszych technikum gastronomicznego nr 1 ( A, B, C) oraz pierwszej klasy branżowej szkoły I stopnia nr 8 w Bydgoszczy, z szefami kuchni bydgoskich restauracji i hoteli.
W pięciu kociołkach powstawały zupy: żurek, grzybowa, meksykańska, wegańska oraz gulaszowa.
Wielka Przechodnia Chochla Gastronomika w tym roku przypadła pierwszakom (w czarnych chustach), którzy przygotowali żurek.
- Pałace Krajny [WIDEO] - 19 maja 2020
- Marny los ruin zamku w Nowym Jasińcu [WIDEO] - 17 maja 2020
- Pośpimy krócej! Tej nocy zmiana czasu na letni! - 28 marca 2020