Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]
Metropolia BydgoskaBydgoszczGastronomiaOgnista pizza na Magdzińskiego [ZDJĘCIA]
22.05.2023 | 12:08

Ognista pizza na Magdzińskiego [ZDJĘCIA]

Zdjęcia: nadesłane

Patryk Kałuszewski zdobywał szlify gastronomiczne od 2014. Właśnie wtedy stworzył swoją pierwszą „Burger Strefę”, która do dziś stoi na rogu ulic Gdańskiej i Kamiennej. Następnie mogliśmy ją spotkać w Zielonych Arkadach, a teraz popularny food truck stoi również na ul. Skłodowskiej-Curie. Od wielu lat marzył jednak o swoim lokalu w centrum miasta. Kiedy dowiedział się, iż na ulicy Magdzińskiego 7 zwalniają się dwa lokale, wspólnie ze swoją partnerką Sylwią Gandyn natychmiast przystąpił do działania.

Nie wszyscy pamiętają, że w miejscu pizzerii „Ogień” działały dwa mniejsze lokale „Alcatraz” i „Makarun”, które mieściły się w jednym budynku. I tak zaczął się remont i połączenie ich w jedno pomieszczenie. Szczęśliwie się złożyło, że instalacja kominowa nadawała się do zbudowania prawdziwego pieca opalanego drewnem bukowym. Firma Forno wykonała odpowiednie prace – okazało się, że jeden piec nie nadąża za obsługą licznych gości i już niebawem zostanie zbudowany drugi piec, który zdecydowanie usprawni obsługę.

Ogień na Magdzińskiego – pizza jak we Włoszech

Do Bydgoszczy przyjechał na kilka tygodni zaprzyjaźniony z właścicielami Pavlo – pizzaiolo z Neapolu, który ustawił działalność i recepturę pizz oraz przeszkolił załogę lokalu. Dużą zaletą „Ognia” jest nie tylko ogródek od strony ulicy, ale powstało też w klimatach włoskich pomieszczenie od strony podwórka. Tam właśnie kibice przy piwie i pizzy oglądają mecze na dużym telewizorze. To już bardzo popularne miejsce między innymi wśród żołnierzy NATO, którzy śledzili tu rozgrywki NFL. Ciekawostką jest również fakt, że kraftowe piwo Moczybroda dostarcza rzemieślnik i jest ich blisko trzydzieści rodzajów i smaków.

Trudno opisać wszystkie pizze, które są serwowane w „Ogniu” – niewątpliwie wizytówką jest wyjątkowo ostra pizza, zwana podobnie jak lokal. Wszystkie składniki są sprowadzane z Włoch: począwszy od mąki, kończywszy na serach, pastach pomidorowych czy parmeńskich szynkach. Ciekawostką może być bogata oferta wegetariańska. Mnie najbardziej zaciekawiła pizza z boczkiem wegańskim, który smakuje jak prawdziwy boczek a jest zrobiony z wody, białka pszennego, czosnku, papryki wędzonej, soi, pieprzu i soli. Jest również wegańska mozzarella zrobiona na bazie oleju kokosowego. Są oczywiście popularne pizze – od Margherity po Calzone – w cenach od 25 zł do 39 zł.

Zaprzyjaźniony ze mną Włoch mieszkający w Bydgoszczy, jest częstym gościem pizzerii Ogień. Stwierdził, że tak dobrego Calzone długo w Polsce nie jadł! Dodać warto, że jest to rodzaj pizzy w formie pieroga nadziewanego sosem pomidorowym pelati, pieczarkami, serem mozzarella, włoską szynką cotto i parmezanem.

Ciekawostką może być też, że właściciele organizują rodzinne gotowanie pizzy gdzie dzieci same ugniatają ciasto, dodają dodatki i uczestniczą w jej pieczeniu.W ofercie jest też pizza „Koneser”, którą dowolnie można sobie konfigurować. Z rozpoczęciem sezonu letniego są również pizze składające się z nowalijek na przykład ze szparagami.

Reasumując – muszę przyznać, że właściciele pizzerni „Ogień” nie tylko zaproponowali mieszkańcom lokal z doskonałymi produktami, ale kreatywnie rozwijają swoją działalność. Świetnym pomysłem była adaptacja obskurnego podwórka czy wprowadzenie bonów podarunkowych, idealnych na prezent urodzinowy.Mamy więc w mieście kolejną pizzerię z piecem opalanym drewnem i pizzą, jaką znamy choćby z podróży po Italii.

Pizzeria Ogień w Bydgoszczy – menu

Pizza Capriciosa (38,00 zł)
sos pomidorowy, mozzarella, szynka cotto, pieczarki, oliwki, karczochy

Pizza Co To (32,00 zł)
mozzarella, sos pomidorowy, szynka cotto, pieczarki

Pizza Truflove (41,00 zł)
sos pomidorowy, pasta truflowa, mozzarella, salame picante, mascarpone

Pizza Margherita (27,00 zł)
mozzarella, sos pomidorowy, oregano, bazylia

Pizza Ogień (36,00 zł)
mozzarella, sos pomidorowy, salame picante, peperoncino, czerwona cebula, mascarpone

SZEF KUCHNI POLECA

Pizza Parma (42,00 zł)
sos pomidorowy, mozzarella, prosciutto crudo, pomidorki cherry, rukola, grana padano, balsamico

Pizza Oliwa do Ognia (39,00 zł)
mozzarella, sos pomidorowy, nduja, salame picante, pieczarki, czerwona cebula, peperoncino, oliwa ostra

Pizza Kone-ser (41,00 zł)
4 rodzaje sera, pesto pietruszkowe , rukola, orzeszki pini

Pizza Meat lover (42,00 zł)
mozzarella, sos pomidorowy, szynka cotto, prosciutto crudo, salame picante, włoski boczek pancetta, salsiccia/nduja, oregano, czosnek

Pizza Bufala crudo (42,00 zł)
sos pomidorowy, mozzarella di bufala, prosciutto crudo, mozzarella, bazylia

Pizza Wege (32,00 zł)
sos pomidorowy, mozzarella, grillowane warzywa, karczochy, pieczarki, oliwki, czosnek

Pizza Masalpone (36,00 zł)
pasta curry, mozzarella, marynowany kurczak, ananas, suszone pomidory, mascarpone , jarmuż

Pizza Bianca (36,00 zł)
śmietana, mozzarella, gorgonzola, gruszka, orzechy włoskie, rukola

OFERTA SPECJALNA

Pizza Calzone (31,00 zł)
Pizza w formie pieroga: sos pomidorowy, mozzarella, szynka cotto, pieczarki

Foccacia (16,00 zł)
Ciasto będące podstawą pizzy z dodatkiem soli himalajskiej, ziół i oliwy

Oliwa do pizzy: czosnkowa, ziołowa lub ostra, włoski boczek pancetta (3,00 zł)

Panino (32,00 zł)
Włoska kanapka w bułce z ciasta na pizzę grana padano, salame picante, salame napoli, szynka cotto, pomidorki cherry, majonez, rukola

Pizza Salame (35,00 zł)
mozzarella, salame napoli, oliwki, czerwona cebula, sos pomidorowy

Pizza Włoch płakał jak sprzedawał (32,00 zł)
mozzarella, szynka cotto, ananas, sos pomidorowy

Pizza Fiszka (38,00 zł)
mozzarella di bufala, czerwona cebula, mozzarella, sos pomidorowy, pieczarki, oliwki, anchois

Pizza Tunami (38,00 zł)
mozzarella, tuńczyk , oliwa ziołowa, kapary, owoc kaparu, oliwki

Wojciech Szczapa Romanowski