Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]
Metropolia BydgoskaBydgoszczGastronomiaŻycie Gruzji – kulinarna doskonałość [ZDJĘCIA]
02.07.2021 | 15:48

Życie Gruzji – kulinarna doskonałość [ZDJĘCIA]

Zdjęcia: Magazyn VIP

Iwona Szymańska i Ewa van der Velden, siostry pochodzące z Kutna, wspólnie z mamą od kilku już lat prowadziły gruzińską restaurację w swojej rodzinnej miejscowości. Stała się ona na tyle popularna, że często goście jadący pociągiem do Warszawy robili sobie przerwę, żeby zakosztować dań tej ciekawej kuchni. Zakiełkował więc siostrom pomysł spróbowania swoich sił w większej aglomeracji. Tak się składało, że ich kuzyn mieszkający w Bydgoszczy namówił je, żeby spróbowały rozwinąć interes właśnie w naszym mieście.

Dwa lata temu postanowiły więc zachęcić bydgoszczan do kuchni gruzińskiej i otworzyły lokal na ul Piotra Skargi, nazywając go „ŻYCIE GRUZJI”. Wieść o znakomitej kuchni przygotowywanej przez czterech gruzińskich kucharzy rozeszła się po Bydgoszczy błyskawicznie, wskutek czego było to jedno z niewielu miejsc, w którym stolik trzeba było rezerwować z wyprzedzeniem, czasami nawet kilkudniowym.

Ciągle jednak marzyły o zmianie miejsca, bo – nie ma co ukrywać – lokal na Piotra Skargi nie zachęcał do rozwinięcia skrzydeł. Potem był kilkumiesięczny epizod z usytuowaniem restauracji na ul. Skłodowskiej-Curie, a od pewnego czasu siostry znalazły świetne miejsce do prowadzenia nie tylko restauracji ale i małego hotelu. „ŻYCIE GRUZJI” działa się teraz w Osielsku przy ul. Kąkolowej 2 w Hotelu „TYROL”. Ten urokliwy zajazd nazywany dawniej „Pan Tadeusz” usytuowany jest nad stawem w pobliżu Biedronki, więc nie powinno być żadnego problemu ze znalezieniem tego miejsca. Warto przy tym dodać, że oprócz wielu sal restauracyjnych jest sporych rozmiarów taras, więc spożywanie posiłków w takich okolicznościach sprawia dodatkową frajdę. Jest też 15 pokoi hotelowych, więc to idealne miejsce na imprezy okolicznościowe.

Teraz więc czas na nowe wyzwania dla ekipy gruzińskich mistrzów kucharskich, albowiem jest tu zdecydowanie więcej miejsca. Panie zapewniają, że pojawią się w związku z tym nowe dania, takie jak chociażby baranie szaszłyki grillowane na wolnym powietrzu. Ekipa kucharzy to znawcy sztuki kulinarnej, jeden z nich przez wiele lat gotował w Pałacu Prezydenta Micheila Saakaszwiliego, przygotowując uczty dla zagranicznych gości szefa państwa.

Bydgoszcz dołączyła do sporej rodziny polskich miast, w których funkcjonują porządne gruzińskie restauracje. „ŻYCIE GRUZJI” to już kultowy i świetny lokal. Nie do końca w to wierzyłem. Aż do momentu, kiedy miałem przyjemność uczestniczenia w prawdziwej gruzińskiej biesiadzie, kiedy to ekipa pracująca przy nowym filmie Wojtka Smarzowskiego taki wieczór sobie wymyśliła. To niesamowite przeżycie. Zajadając się specjałami gruzińskiej kuchni rozmyślałem, ile mamy wspólnego, my, Polacy i Gruzini, że tak bardzo przypadliśmy sobie do gustu. Z całym szacunkiem dla naszej owianej legendą przyjaźnią z Węgrami, przynajmniej kulinarnie to nie Madziary, tylko Gruzini są naszymi bliższymi bratankami. Kulinarny sojusz polsko-gruziński wyrósł w ciągu ostatnich kilku lat na niemal równie istotny, jak związek z Włochami (pizzo-makaronowy), Arabami (kebab) i zdecydowanie wyprzedził sojusz polsko-azjatycki (knajpy wietnamsko-chińskie są zdecydowanie w defensywie). Myślę, że przyczyną takiego stanu rzeczy jest znalezienie przez Gruzinów klucza nie tyle do naszych podniebień, ile do naszej mentalności. Uwielbiamy, podobnie jak oni, nie tylko jeść, ale przede wszystkim biesiadować. Smakować mięsa, sery, placki, sałatki, popijać je przepysznym winem, wznoście toasty i rozmawiać, rozmawiać, rozmawiać. Jesteśmy pod tymi względami bardzo do siebie podobni i stąd popularność wszystkiego co gruzińskie. Dziennikarz Marcin Meller, wielki miłośnik Gruzji, napisał kiedyś takie zdanie: „Rozumiemy ich tak bardzo, ponieważ rywalizujemy z nimi o tytuł najbardziej gościnnych ludzi na świecie”.

Gruzińskie żeberka

Trudno, aby opisać wszystkie dania podawane w „ŻYCIU GRUZJI”. W zamieszczonym menu  podam najlepsze propozycje, które wpadły mi w oko. W tym miejscu skupię się więc nad jednym daniu, które zwaliło mnie z nóg. Jest to specjalność Szefa Kuchni, popularne żeberka przyrządzone po gruzińsku. Porcja ważąca równy kilogram z doskonałego mięsa wieprzowego dostarczanego przez zaprzyjaźnionego rzeźnika, może zaspokoić apetyt co najmniej dwóch osób. Pieczone one są na zamówienie, więc oczekiwanie na podanie dania trwa około godziny, w tym czasie można biesiadować przy innych potrawach (świetne małe gołąbki z liściach z winogron, popularne pierożki skarbonki chinkali, pieczarki z serem, robione przez gruzińskich kucharzy świetne kiełbaski kupaki z mięsa wołowego i wieprzowego oraz obowiązkowo chaczapuri – gruziński zapiekany placek z serem albo jajkiem sadzonym, no i prawdziwy rarytas zupa z kolendrą i jagnięciną) Niecierpliwi mogą zadzwonić wcześniej i zamówić danie z wyprzedzeniem. Mięso jest kilkadziesiąt godzin sezonowane i marynowane, a na 10 minut przed wyjęciem z pieca smarowane tajemnym sosem barbecue. Podawane na desce z trzema sosami: adzika z papryki czerwonej i peperoni, tkemali z mirabelek osobiście zbieranych przez jedną z kucharek i tajemnym sosem szefa kuchni opartym na bazie majonezu. Do tego zestaw solenie czyli marynowanej kapusty o rzadko spotykanym smaku, ogórka i pora i to wszystko z chrupiącymi frytkami. Danie to kosztuje 80 złotych, ale przyznaję, że porcja jest ogromna. Nie przesadzę zbytnio jak zaryzykuje twierdzenie, że to jedne z najlepszych żeberek, jakie jadłem w bydgoskich restauracjach.

Warto dodać, że sery potrzebne między innymi do Khachapuri produkują specjalnie dla gruzińskich kucharzy właściciele gospodarstwa rolnego „Spod Czarcich Gór”, natomiast jagnięcina dostarczana jest przez Piotra Lenarta z „Niech Cię Zakole”. Do tego oczywiście specjalnie sprowadzane z Gruzji wina domowe, piwa, wody mineralne (kultowa Borjomi) oraz kilka rodzajów świetnych gruzińskich lemoniad idealnych na letnią pogodę. A dla tych, którym impreza bez toastu nie jest imprezą, specjał nad specjałami – gruzińska kultowa wódka CZACZA.

Czego chcieć więcej? Jedzmy, pijmy i biesiadujmy. Zaręczam, że nikt nie będzie żałował

Khinkali wołowe
Tradycyjne gruzińskie sakiewki z wyrazistym farszem z mięsa wołowego oraz z rosołkiem.
6 sztuk – 24,00 zł

Khinkali jagnięce
Tradycyjne gruzińskie sakiewki z wyrazistym farszem z jagnięciną oraz z rosołkiem.
6 sztuk – 30,00 zł

Khachapuri Imeruli
„Wersja podstawowa” khachapuri. Wewnątrz, na powierzchni całego placka, znajduje się farsz z sera podpuszczkowego, na wzór gruzińskiego sera Imeruli, który specjalnie dla nas, produkowany jest przez zaprzyjaźnione gospodarstwo rolne.
400g – 20,00 zł

Khachapuri Megruli
Ta wersja wywodzi się z regionu Megrelii, w zachodniej Gruzji. Tutaj kuchnia tworzona jest w „bogatszej” wersji. Jest on z większą ilością serów oraz ma dodatkową porcję sera na wierzchu placka.
450g – 25,00 zł

Kubdari Hveli
Placek z farszem wołowo-wieprzowym dodatkowo wzbogacony o ser.
450g – 29,00 zł

Lobiani
We wnętrzu tego placka jest farsz z czerwonej fasoli z odpowiednią ilością przypraw. Bardzo oryginalny, gruziński smak.
400g – 23,00 zł

Lobiani Rachuli
Wersja placka z fasolą czerwoną wzbogacona o wędzony boczek na wierzchu
450g – 24,00 zł

Zupy

Kharcho
Pikantna zupa z mięsem wołowym, ryżem i pomidorami. Bogato doprawiona całą gamą przypraw i ziół, natką pietruszki i kolendrą.
400g – 16,00 zł

Frikadel
Pikantna zupa z klopsikami wołowymi oraz garścią świeżych, chrupiących warzyw. Pysznie doprawiona całą gamą przypraw i ziół, natką pietruszki i kolendrą.
400g – 16,00 zł

Zielone Kharcho
Gruzińska zupa z mięsem wołowym i ryżem. Doprawiona świeżym estragonem, kolendrą, białym winem i mirabelkami,
400g – 18,00 zł

Zupa Rybna
Delikatna zupa z kawałkami łososia oraz gruzińskim akcentem w postaci przypraw i odrobiną kolendry.
400g – 18,00 zł

Chikhirtma
Łagodna zupa z mięsem drobiowym, Całość umiejętnie doprawiona ziołami, natką pietruszki i kolendrą.
400g – 16,00 zł

Chakapuli
Pikantna i wyrazista zupa (a’la gulasz) z jagnięciną, gotowana na białym winie. Intensywnego i niepowtarzalnego smaku dodają świeży estragon, szczypior, mirabelki oraz kolendra.
450g – 23,00 zł

Dania Główne

Chashushuli
Pikantne danie a’la gulasz z mięsem wołowym, pomidorami i cebulką. Sos na bazie pomidorów. Potrawa przyprawiona gruzińskimi ziołami, świeżo siekaną natką pietruszki oraz kolendrą. Podawane w gorącej, glinianej miseczce „ketsi”. Serwowane z chlebkiem „puri”.
450g – 28,00 zł

Chkmeruli
Soczyste kawałki duszonego kurczaka w gęstym sosie śmietanowo-czosnkowym, Całość doprawiona gruzińskimi przyprawami i ziołami. Podawane w gorącej, glinianej miseczce „ketsi”. Serwowane z chlebkiem „puri”
500g – 26,00 zł

Adjapsandali
Gruzińska potrawa wegeteriańska. W tłumaczeniu dosłownym oznacza „gruziński chaos”. Przygotowana z pieczonego bakłażana, wszystkich kolorów papryki, cebuli i pomidorów. Danie doprawione przyprawami gruzińskimi oraz świeżo siekaną natką pietruszki i kolendrą. Podawane w gorącej, glinianej miseczce „ketsi”. Serwowane z chlebkiem „puri”
450g – 26,00 zł

Lobio
W dosłownym tłumaczeniu oznacza fasola. Wegetariańska potrawa jednogarnkowa z czerwonej fasoli z dodatkiem cebuli, ostrej papryki, świeżo siekanej natki pietruszki i kolendry. Całość doprawiona gruzińskimi ziołami i przyprawami. Podawane w gorącej, glinianej miseczce „ketsi”. Serwowane z chlebkiem „puri”
500g – 23,00 zł

Lobio Rachuli
Potrawa jednogarnkowa z czerwonej fasoli z dodatkiem boczku, cebuli, ostrej papryki, świeżo siekanej natki pietruszki i kolendry. Całość doprawiona gruzińskimi ziołami i przyprawami. Wzbogacona o boczek wersja tego dania pochodzi z regionu Racha. Podawana w gorącym, glinianym naczyniu w kształcie garnuszka. Serwowane z gruzińską kiszonką „solenie” i chlebkiem „puri”.
550g – 25,00 zł

Kupati
Kiełbaski wołowo-wieprzowe (70%-30%) w naturalnych osłonkach. Przygotowane i przyprawione gruzińskimi przyprawami w stu procentach przez naszych kucharzy. Podawane w gorących, glinianych miseczkach „ketsi”. Serwowana w z czerwoną cebulką, ostrą papryką oraz chlebkiem „puri”
450g – 27,00 zł

Chahohbili
Danie a’la gulasz, z kawałkami mięsa drobiowego, w sosie z pomidorów, cebuli i czosnku, Potrawa umiejętnie odprawiona gruzińskimi przyprawami oraz świeżo siekaną natką pietruszki i kolendry. Serwowane z chlebkiem „puri”
500g – 26,00 zł

Satsivi
Soczyste kawałki kurczaka z sosem z oczechów włoskich, doprawionym czosnkiem, cebulką oraz przyprawami gruzińskimi Danie serwowane z chlebkiem „puri”
450g – 26,00 zł

Odjahuri
Danie jednogarnkowe z kawałkami mięsa wieprzowego lub drobiowego, ziemniakami, cebulką, papryką czerwoną, czosnkiem i pomidorami. Umiejętnie doprawione gruzińskimi przyprawami oraz świeżo siekaną natką pietruszki i kolendry. Podawany w gorącej, glinianej miseczce „ketsi”
450g – 26,00 zł

Odjahuri Soko
Danie jednogarnkowe z pieczarkami, ziemniakami, cebulką, papryką czerwoną, czosnkiem i pomidorami. Umiejętnie doprawione gruzińskimi przyprawami oraz świeżo siekaną natką pietruszki i kolendry. Podawany w gorącej, glinianej miseczce „ketsi”
300g – 18,00 zł

Kotleciki jagnięce z kostką
Delikatna jagnięcina otulona pikantnym sosem paprykowym adjika umiejętnie przyprawiona smakami Gruzji, podawana z ziemniaczkami.
450g – 50,00 zł

Chanaki
Potrawa z kawałkami mięsa jagnięcego, ziemniakami, pomidorami, bakłażanem i cebulką. Danie idealnie doprawione gruzińskimi przyprawami oraz świeżo siekną natką pietruszki i kolendry. Podawane w gorącej, glinianej miseczce „ketsi”. Serwowane z chlebkiem „puri:
450g – 36,00 zł

Pstrąg z pieca
Filetowane pstrąg z pieca. Pstrąg z hodowli pstrąga Mylof. Serwowane z pieczonym ziemniakiem oraz warzywnym sosem salsa.
400g – 36,00 zł

Pstrąg z patelni
Filetowane pstrąg smażony. Pstrąg z hodowli pstrąga Mylof. Serwowany z pieczonym ziemniakiem, sosem z owoców granatu – Narsharab oraz orzechami włoskimi.
400g – 36,00 zł

Życie Gruzji
Specjalność Szefa kuchni. Grillowane żebro wieprzowe. Podawane ze smażonymi ziemniakami, warzywami oraz trzema rodzajami sosów. Danie przewidziane dla dwóch lub więcej osób.}
1200g – 80,00 zł

Dania z Grilla

Szaszłyk drobiowy
Marynowane kawałki fileta z kurczaka, grillowane i podawane na szpadzie. Serwowany z czerwoną cebulką, chlebkiem „puri” oraz sosem Adjika.
450g – 29,00 zł

Szaszłyk wieprzowy
Kawałki mięsa wieprzowego, grillowane i podawane na szpadzie. Serwowany z czerwoną cebulką, chlebkiem „puri” oraz sosem Adjika.
450g – 29,00 zł

Szaszłyk jagnięcy
Kawałki mięsa jagnięcego, grillowane i podawane na szpadzie. Serwowany z czerwoną cebulką, chlebkiem „puri” oraz sosem Adjika.
450g – 37,00 zł

Lula Kabab wołowy
Rodzaj szaszłyka z mielonego mięsa wołowo-wieprzowego (70%-30%), Zmielone mięso, ulepione na szpadziem następnie grillowane. Podawane z czerwoną cebulką w chlebku Iavash oraz sosem paprykowo-pomidorowym Adjika.
350g – 29,00 zł

Lula Kabab jagnięcy
Rodzaj szaszłyka z mielonego mięsa jagnięcego. Zmielone mięso, ulepione na szpadzie, następnie grillowane. Serwowany z czerwoną cebulką, chlebkiem „puri” oraz sosem Adjika.
350g – 37,00 zł

Desery

Baklava
Ciasto francuskie przekładane masą orzechowo – miodową. Podawane na ciepło.
300g – 14,00 zł

Brownie
Suflet czekoladowy. Podawany na ciepło z lodami.
300g – 15,00 zł

Medok
Gruzińskie ciasto przekładane masą orzechową.
300g – 14,00 zł

Wojciech Szczapa Romanowski