Słonecznie
Wiatr: 4km/h SW
Czw
Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]
Metropolia BydgoskaBydgoszczPolityka„Całbecki to Kopernik – wstrzymał województwo, ruszył Toruń”. Piotr Cyprys napisał list otwarty do mieszkańców regionu
22.03.2021 | 10:23

Na zdjęciu: Piotr Całbecki nie ukrywa, że chce, by samorząd województwa miał własnego przewoźnika obsługującego kolej.

Fot. Szymon Fiałkowski

Przewodniczący Stowarzyszenia Metropolia Bydgoska Piotr Cyprys skierował list otwarty do mieszkańców województwa kujawsko-pomorskiego. To reakcja na zapowiedź powołania przez marszałka Piotra Całbeckiego kolejowo-autobusowej spółki przewozowej. W liście Cyprys przypomina, że w grudniu urząd marszałkowski dokonał cięć w rozkładach jazdy, na czym ucierpiała zachodnia część województwa. – Pan Całbecki to rzeczywiście Kopernik naszych czasów: wstrzymał województwo, ruszył Toruń – pisze szef stowarzyszenia.

Przypomnijmy: W połowie grudnia, wraz z wprowadzeniem nowego rozkładu jazdy, w województwie kujawsko-pomorskim zawieszono część połączeń kolejowych. Sam urząd marszałkowski w ostatniej chwili podpisywał umowy z przewoźnikami na obsługę kujawsko-pomorskich linii kolejowych – roczna umowa na przewozy na liniach niezelektryfikowanych pomiędzy urzędem marszałkowskim i Arrivą została podpisana w piątek, 11 grudnia późnym popołudniem, a z POLREGIO (odpowiedzialną za połączenia na liniach zelektryfikowanych) – dopiero w sobotę wieczorem, 12 grudnia.

Pomysłem marszałka województwa Piotra Całbeckiego na uniknięcie ponownego „kryzysu kolejowego” jest propozycja uruchomienia własnej marszałkowskiej spółki przewozowej. Na najbliższym posiedzeniu sejmiku, zaplanowanym na 22 marca, radni rozpatrzą uchwałę w sprawie utworzenia spółki z ograniczoną odpowiedzialnością Kujawsko-Pomorskie Samorządowe Przewozy Pasażerskie.

Spółka miałaby zajmować się zintegrowanymi rozwiązaniami komunikacyjnymi, łączeniem tych dwóch elementów – komunikacji samochodowej i kolejowej. To jest dziś trudne z powodu problemów z utworzeniem jednego biletu na te usługi – wyjaśniał na naszych łamach wicemarszałek Zbigniew Ostrowski. I dodał, że departament transportu w urzędzie marszałkowskim pracuje nad szczegółami funkcjonowania samorządowego przewoźnika. – Wyrażenie przez sejmik zgody na utworzenie takiej spółki doprowadzi do przyspieszenia tych prac – zaznaczył Ostrowski. Pomysł rodzi jednak wiele niewiadomych, o których mówi w rozmowie z nami radny Roman Jasiakiewicz.

– Nie chcę być przeciwnikiem działań, ale chciałbym, aby z kolei mieli pożytek wszyscy mieszkańcy naszego województwa. Najpierw zbudujmy realną wizję połączeń – także z uwagi na uwarunkowania finansowe, i dopiero na nią nakładajmy instrumenty, które będą konieczne, by ją zrealizować– podkreślił radny sejmiku. Zdaniem Jasiakiewicza, marszałek rozpoczął działania od „instrumentu”, a nie od wizji.