Bydgoszcz
-0C
100% wilgotność
Wiatr: 3km/h WSW
H 1 • L -1
4C
Pon
5C
Wt
1C
Sr
4C
Czw
5C
Pt
Przed świętami nie stój w korku! Śledź na bieżąco nasz serwis TRAFFIC na portalu MetropoliaBydgoska.PL oraz na Facebooku i Twitterze.
Metropolia BydgoskaBydgoszczGastronomiaGastro-miasto. Koniec roku pod znakiem nowych lokali w centrum
klub lekko bydgoszcz
26.12.2019 | 18:04

Gastro-miasto. Koniec roku pod znakiem nowych lokali w centrum

Na zdjęciu: W miejscu dawnej "Sody" od kilku tygodni funkcjonuje restauracja Prosto z Mostu i klub Lekko.

Fot. BB

Na Starym Mieście i Śródmieściu zachodzą wielkie zmiany. Zmienia się też styl życia bydgoszczan, którzy coraz częściej jedzą w restauracjach, a wieczorami wychodzą ze znajomymi do barów, klubów czy innych lokali. Dowodem na to jest niespotykany do tej pory rozwój gastronomii. Przedstawiamy nowe punkty, które w ostatnich miesiącach pojawiły się mapie bydgoskich lokali.

Nie da się ukryć, że remont Starego Rynku mógł być wykonany i zaprezentowany znacznie lepiej, ale efekt nowości przyciągnął do centrum wielu zaciekawionych mieszkańców. Sytuację gastronomii poprawiło też zamknięcie ruchu w obrębie placu – spożywanie kotleta nie odbywa się już przy zapachu diesla. Na „nowym” Starym Rynku największe zmiany gastronomiczne zaszły po wschodniej stronie – w miejscu Sunesco pojawiła się Prywatka – lokal oferujący zarówno śniadania, jak i rozrywkę w porze nocnej [PRZECZYTAJ PREZENTACJĘ LOKALU]. Swe podwoje otworzył także shotbar Los Chupitos, serwujący szeroką ofertę drinków, a w parterze lokalu pod adresem Stary Rynek 15-21 niebawem otworzy się burgerownia Pasibus – aktualnie trwa remont pomieszczeń.

Zobacz również:

Prosto z Mostu. Nowy lokal w centrum Bydgoszczy

Również na Długiej rodzi się coraz więcej lokali. Sicario Food (Długa 61) to miejsce, gdzie można skosztować quesadille, burrito, nachos oraz tortilli – czyli przysmaki kuchni meksykańskiej. Tuż obok Sicario powiększa się dobrze znana bydgoszczanom kawiarnia Parzymy Tutaj. Na środkowym odcinku Długiej od początku października funkcjonuje Radość Food & Cocktails. W menu znajdziemy przekąski, jak ciekawie podany tatar czy carbonarę, a także bogatą ofertę koktajli i innych alkoholi. To dobre miejsce na wieczorną lekką kolację i spotkanie towarzyskie. Kilka tygodni temu otworzyło się także Lulu Bistro – to lokal, który mieści się w parterze Apartamentów Sowa, czyli przebudowanym budynku po PKO. Lulu jest lunch barem, serwującym śniadania, obiady i desery.

Modną ostatnio kuchnię ormiańsko-gruzińską znajdziemy za to w piętrowym lokalu Granat (Długa 35). Ofertę tej kultowej ulicy ma uzupełnić nowy lokal, powstający w miejscu do niedawna istniejącej księgarni. Gastronomia otwiera się także w bliskim sąsiedztwie Długiej – w lokalu przy Pod Blankami 27 ruszyło azjatyckie KOKKU Fusion Bistro. Warto też dodać, że gastronomia zagości też na ulicy Batorego – w miejscu sklepu „Salamandra” ma otworzyć się kolejny biznes właścicieli Katarynki i hotelu Bohema.

Nowym, mocnym akcentem na gastromapie jest na pewno La Rosa. To lokal, który otworzył się na parterze budynku Immobile K3 przy placu Kościeleckich. Restauracja zaprasza do siebie efektownym neonem, otwartą kuchnią, bogatą kartą, ciekawymi promocjami i niebanalnym marketingiem. Nie ma jednak co się dziwić, że La Rosa zanotowała udane otwarcie, skoro to kolejny projekt właścicieli Karafki.

Skoro wspominamy o lokalu z ulicy Jatki, to nie możemy zapomnieć o zmianach w dawnej Sodzie. Klub został podzielony na dwie części – restaurację Prosto z Mostu i klub Lekko. Oba projekty nawzajem się uzupełniają – sobotni before można spędzić w restauracji, a następnie zejść do podziemi na imprezę. Miejscem z bogatą ofertą gastronomii stała się ulica Gdańska – konkretnie odcinek od placu Wolności do Krasińskiego. W miejscu obecnego przez lata Gregorio pojawiła się gruzińska restauracja Lobio, zaś do lokalu po Śródmieściu wprowadził się Manekin, co szybko okazało się strzałem w dziesiątkę. Obok, także od niedawna, funkcjonuje bar krewetkowy Shrimp House. W połączeniu z cukiernią Moodie Foodie, 52 Bistro i restauracją wegańską Falla tworzy to zakątek pełen różnych smaków.

Znawcy tematu podkreślają jednak, że zima będzie ważnym okresem dla przyszłości wielu lokali – zwłaszcza że Bydgoszcz jest dość małym rynkiem. Przetrwają tylko te z dobrym wnętrzem, najlepszym marketingiem i ciekawą kartą dań. Są już punkty, które nie przetrwały jesieni – niedawno zamknięto Makarun i Alcatraz na ulicy Magdzińskiego.

CZYTAJ TAKŻE: Miasto ogłasza konkurs dla bydgoskich restauracji. Z okazji stulecia powrotu Bydgoszczy do Polski

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o

Powiązane treści