Bydgoszcz
25C
Niebo częściowo zachmurzone
50% wilgotność
Wiatr: 6km/h WSW
H 26 • L 25
24C
Pt
24C
Sob
21C
Nd
22C
Pon
22C
Wt
Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]
Metropolia BydgoskaBydgoszczFotorelacjeWeranda. Nowe otwarcie nie tylko kulinarne [ZDJĘCIA]
09.07.2021 | 12:49

Weranda. Nowe otwarcie nie tylko kulinarne [ZDJĘCIA]

Zdjęcia:

Restauracja i Kawiarnia Weranda wykorzystała czas pandemii na metamorfozę. Teraz goście spotykają się w nowych wnętrzach i mogą podglądać kucharzy przygotowujących dla nich dania. Zamówicie tu kawior i szampana, ale też doskonałego burgera z frytkami.

Weranda zawsze była miejscem z klimatem. To drugi, po Karczmie Rzym projekt Joanny Franczak, która wraz z mężem Januszem kieruje dziś w Bydgoszczy dużą kompanią restauracyjną –  Nie znoszę sztampy. Jestem zwolennikiem, by wciąż robić coś inaczej i zagospodarowywać nisze. Wiedzieliśmy, że kolejna inwestycja po karczmie utrzymanej w rustykalnym stylu  będzie zlokalizowana w centrum –  wspomina właścicielka. Urzekła ją kamienica przy ul. Konarskiego, m.in. pięknymi werandami, eklektycznym stylem. Za jej projekt prawdopodobnie odpowiadał mistrz murarski Anton Hoffman, ojczym Józefa Święcickiego, twórcy najpiękniejszych bydgoskich kamienic. W kamienicy powstał jedyny w Bydgoszczy pięciogwiazdkowy hotel. Restauracja powstała natomiast w miejscu, gdzie niegdyś znajdowała się stajnia. –  Poznałam dawną właścicielkę kamienicy, panią Irenę Stürm – Delcroix, która wspominała, że jej rodzice trzymali tu konie i dorożkę, którą co niedzielę jechali na spacer w stronę dzisiejszego Myślęcinka.

Dzięki Joannie Franczak ponad dekadę temu dawna stajnia zmieniła się w jedną z najbardziej klimatycznych restauracji w Bydgoszczy. Doskonałe dania, najlepsza obsługa, nieco dekadencka atmosfera, intymny nastrój –  to nie zmienia się od lat. W ostatnich miesiącach zmieniły się za to wnętrza. Wystrój restauracji dotychczas nawiązywał głownie do stylu secesyjnego.– Teraz postawiliśmy na art deco łączące w sobie tradycję i nowoczesność. To estetyka, która nigdy nie wychodzi z mody, a do nas pasuje wyjątkowo  – mówi Joanna Franczak.

Restauracja zyskała nowy bar, a goście kawiarni mogą się rozsiąść wygodnie na nowych kanapach, zaaranżowanych tak, by zapewnić intymny nastrój. Awangardową dekorację stanowią ruchome ozdobne lustra – idealne miejsce na „selfie” . Wnętrza wypełniają złote detale, marmur, dekoracyjne tapety i nastrojowe światło i muzyka.  Pojawiła się też zielona ściana stworzona z żywych roślin.

Do klimatu wypełnionej zielenią Werandy nawiązują też fotele typu peacock – słynące z efektownych oparć przypominających rozłożony pawi ogon. Miejsc, gdzie można zrobić sobie efektowne zdjęcie i „wrzucić na insta” jest tu bez liku, podobnie jak zrobili to m.in. Maria Sadowska czy Tomasz Raczek, stały bywalec w Bohemie i w Werandzie, gdzie prowadzi rozmowy w ramach cyklu Artyści w Bohemie.

Pawi motyw odnaleźć też można m.in. na tapecie w korytarzu prowadzącym do restauracji  i w ozdobach przed wejściem do Werandy od strony parku Kazimierza Wielkiego. Latem pod zielonym baldachimem drzew stoją tu stoliczki i wygodne kanapy z poduchami. Można tu dobrze zjeść, wypić drinka i odpocząć w cieniu, z dala od zgiełku miasta, będąc jednocześnie w jego centrum.

Park podziwiać można też z panoramicznych okien restauracji. Widać stąd również monumentalną Fontannę  Potop.  – Mamy też ciekawostkę. Każdy z gości może teraz podglądać kucharzy przy pracy. Do kuchni można zajrzeć przez intrygujące okienko w zdobionej złotej ramie, przypomina trochę magiczne lustro z Alicji w Krainie Czarów – opowiada właścicielka.

Goście wybierać mogą dania z dwóch nowych kart –  kawiarnianej i restauracyjnej. Posmakować można klasyków, takich jak sznycel wiedeński czy sałatka Cezar, ale wciąż poszukiwane są nowe kompozycje smaków. Właściciele są na czasie, a wiele inspiracji przywożą z podróży. Pracują też z młodym ambitnym zespołem, ludźmi, którzy nieustannie zaskakują nowymi kulinarnymi pomysłami, a szef kuchni Maciej Matecki dodatkowo wodzi na pokuszenie daniami spoza karty.

Dlatego Weranda to jedyna w Bydgoszczy restauracja nagrodzona przez prestiżowy przewodnik Gault&Millau dwiema czapkami. Niezmiennie serwuje dania, których próżno szukać w innych lokalach. To tutaj zjemy m.in. steki z wysokiej klasy wołowiny Wagyu czy  foie gras, a do ekskluzywnego kawioru z Jesiotra Syberyjskiego wypić możemy szampana –  Dom Perignon czy Crisytal.

Poza tym  w menu znaleźć też można najpopularniejsze pozycje m.in. burgera z frytkami z batatów, do którego najlepiej zamówić piwo.  Nowością jest jeszcze bogatsza oferta deserów. Te goście mogą wybierać nie tylko z karty, ale też ze specjalnej chłodzonej witryny. W końcu je się również oczami. Tylko tutaj kelnerzy robią ekscytujące show, przygotowując przy stoliku lody w magicznych oparach ciekłego azotu.

Mamy więc w Parku nieopodal Fontanny Potop powiew kulinarnego świata w najlepszym wydaniu

Menu

Przystawki

Kawior z Jesiotra Syberyjskiego Antonius*****
290 zł
bliny gryczane, crème fraîche, szalotka, szczypiorek, jajko

Foie Gras smażona    80 zł
nasza Brioche, puree z modrej kapusty, piklowana szalotka

Śledź   29 zł
wędzona śmietana, ziemniaki, cebula piklowana, żel z octu, kruszonka cebulowa, koperek

Tatar wołowy    36 zł
koniak, żółtko, szalotka, gorczyca, Grana padano, rukola

Pâté z Foie Gras i kurzych wątróbek    32 zł
słód jęczmienny, śliwka, nasza bułka maślana

Krewetki smażone na maśle    42 zł
papryczka chili, szpinak, pomidor, rukola

Sałatka z serem kozim    24 zł
burak, rukola, piklowany burak, orzechy, dressing miodowy

Burrata   32 zł
pomidory, bazylia, olej rzepakowy, kruszonka cebulowa

ZUPY
Żur na własnym zakwasie    19 zł
grzyby, nasza biała kiełbasa, puree ziemniaczane z chrzanem

Krem z białych warzyw    19 zł
boczniak, pop corn z kaszy gryczanej, szczypiorek

Zupa ze szczawiu    21 zł
jajko po szkocku, puder z boczku, ziemniaki

DANIA GŁÓWNE

Stek Wagyu    370 zł

ziemniak Dauphine, jarmuż, palona skorzonera, dressing japoński

Stek z polędwicy wołowej    86 zł
pieczony ziemniak Hasselback, warzywa grilowane, demi-glace

Burger wołowy    45 zł
nasza mleczna bułka, boczek, salsa z ogórka i papryki, sos serowy, sałata, frytki z batata

Sznycel cielęcy    49 zł
sałatka ziemniaczana, konfitura z żurawiny, cytryna

Ligawa wołowa     46 zł
puree ziemniaczane, zapiekana pieczarka, młoda kapusta, cebula perłowa, demi-glace chrzanowy

Pierogi z kaczką    39 zł
chutney z jabłka, piklowana cebula perłowa, sos z modrej kapusty

Gęsie udo    54 zł
pyzy, seler, kalarepa faszerowana, czerwona kapusta, puree z buraka, demi-glace jabłkowy

Dziki Halibut    88 zł
puree z pietruszki, brokuł, piklowany grzyb kozia broda

Okoń morski    65 zł
kapusta młoda, pieróg z owocami morza, gnocchi parmezanowe, rzodkiew marynowana,  veloute z młodej kapusty

Risotto z owocami morza    45 zł
krewetki, mule, kalmary, Grana Padano

Sałatka Cezar z krewetkami   44 zł
sałata rzymska, boczek, grzanki, anchois, ser Emil Grana

DESERY

Crème brûlée    19 zł
puree śliwkowe

Fondant czekoladowy     26 zł
lody waniliowe, owoce sezonowe, puder z białej czekolady

Werandowe Trio – zestaw degustacyjnych deserów    24 zł
eton mess, tiramisu, crème brûlée

MENU KAWIARNIANE

PRZEKĄSKI

Quiche Lorraine      14 zł
szpinak, boczek, crème fraiche

Bruschetta      16 zł
pomidory, pesto bazyliowe, Ricotta

Sajgonki       18 zł
warzywa, sos paprykowy, sałatka z białej rzodkwi z ananasem i kolendrą

Pierożki z ciasta francuskiego      18 zł
z farszami: z wołowiną, z pieczonymi warzywami, szpinakiem i serem feta, sos czosnkowy i żurawinowy

Sałata Cezar z kurczakiem       28 zł
sałata rzymska, boczek, grzanki, anchois, ser Emil Grana
DESER

Jabłecznik      12/18 ZŁ
polecamy z lodami i sosem waniliowym

Sernik      12 ZŁ

Beza Pavlova        18 ZŁ

Ptyś z kremem i owocami      14 ZŁ

Fondant czekoladowy       26 ZŁ
lody waniliowe, owoce sezonowe, puder z białej czekolady

Crème brûlée        19 ZŁ
puree śliwkowe

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Powiązane treści