Lista odwołanych wydarzeń i zamkniętych miejsc [AKTUALIZACJE NA BIEŻĄCO]

Nowe rondo na Szwederowie prawie gotowe. Drogowcy przenieśli jeden z przystanków

Dodano: 07.12.2021 | 08:45
rondo na Szwederowie Bydgoszcz

Eryk Dominiczak | e.dominiczak@metropoliabydgoska.pl

Na zdjęciu: Rondo na Szwederowie powstało w następstwie pomysłu mieszkańców zgłoszonego do Bydgoskiego Budżetu Obywatelskiego. Z naszej inicjatywy zmieniono lokalizację przystanku w kierunku ronda Inowrocławskiego - będzie on teraz funkcjonował przed skrzyżowaniem.

Fot. Eryk Dominiczak

Dobiegają końca prace przy budowie ronda w rejonie skrzyżowania ulic: Inowrocławskiej, Brzozowej oraz Bielickiej na Szwederowie. Drogowcy deklarują, że wszystkie utrudnienia związane z inwestycją znikną w ciągu kilku najbliższych dni.

Wykonawca ronda – firma Strabag ma do zrealizowania już tylko jeden istotny element robót – położenie nowej nawierzchni. Ale, jak twierdzi rzecznik Zarządu Dróg Miejskich i Komunikacji Publicznej Tomasz Okoński, przy obecnych warunkach atmosferycznych jest to niemożliwe. – Praktyka w większości przypadków jest taka, że w ciągu dnia następuje frezowanie starej nawierzchni, a w nocy – układanie nowej. Obecnie jednak ujemna temperatura uniemożliwia te ostatnie działania. I to nie tylko w porze nocnej, ale także w dzień – tłumaczy Okoński.

Między innymi z tego powodu nie zostanie dotrzymany widniejący na tablicach informacyjnych termin zakończenia prac – wtorek, 7 grudnia. Ale Tomasz Okoński zapewnia, że poślizg będzie niewielki, najwyżej kilkudniowy. – Prognozy wskazują, że w przyszłym tygodniu temperatura przez kilka dni ma utrzymywać się w ciągu dnia na plusie, wówczas dokończenie inwestycji będzie już możliwe – deklaruje w rozmowie z nami. I dodaje, że przy takim scenariuszu pełna przejezdność ronda zostanie osiągnięta pod koniec przyszłego tygodnia. Aktualnie na placu budowy prowadzone są przede wszystkim prace brukarskie. Kostka układana jest na wyspie ronda oraz wysepkach, przy których wyznaczone będą przejścia dla pieszych.

W trakcie budowy ronda nastąpiło rozszerzenie zadania o zmianę lokalizacji przystanku w kierunku ronda Inowrocławskiego. Na początku listopada postulowaliśmy, aby został on na stałe przeniesiony na ulicę Inowrocławską, co poprawi przepustowość samego ronda – chodzi o udrożnienie zjazdu w stronę ulicy Brzozowej. Drogowcy po wizji lokalnej i rozmowach z wykonawcą przystali na ten pomysł. Skorygowany został więc wlot w południową część ulicy Bielickiej (od strony ogródków działkowych), dobudowywany jest ponadto chodnik (przy nim trwają jeszcze ostatnie prace), a także zainstalowano wiatę. Sam przystanek został wyznaczony na jezdni.

Już w trakcie przygotowywania przystanku na jednej z bydgoskich grup transportowych zastanawiano się, czy umiejscowienie go na łuku nie utrudni kierowcom autobusów obserwowania wsiadających i wysiadających pasażerów. O tę kwestię również zapytaliśmy Tomasza Okońskiego. – Przed rozpoczęciem prac sprawdziliśmy wszystkie parametry przystanku. Pomysł został skierowany do realizacji, bo zarówno warunki techniczne, jak i te związane z bezpieczeństwem ruchu drogowego zostały spełnione – odpowiada rzecznik ZDMiKP.

Koncepcję przebudowy skrzyżowania ulic: Inowrocławskiej, Brzozowej i Bielickiej mieszkańcy zgłosili – i przegłosowali w ubiegłym roku – w ramach Bydgoskiego Budżetu Obywatelskiego. Zakładała ona dwa warianty – powstanie w tym miejscu sygnalizacji świetlnej lub ronda. ZDMiKP zdecydował się na to drugie rozwiązanie.

Całkowita wartość prac to ponad 620 tysięcy złotych. Objęły one – poza budową wyspy ronda – modernizację chodników oraz doświetlenie przejść dla pieszych. Strabag otrzymał zamówienie z tzw. wolnej ręki, gdyż drogowcy zabezpieczyli taką możliwość przy przetargu na remont ulicy Stawowej na Błoniu. Tamte prace spółka wykonała jeszcze w 2020 roku.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
3 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Piotr
Piotr
2 lat temu

Przepraszam bardzo, a gdzie jest zatoczka dla przystanku? Czy teraz wszystkie auta mają czekać za każdym autobusem tamującym ruch aż wysiądą i wsiądą wszyscy pasażerowie – przecież to jest absurd !!!!!!!

Rowerzysta
Rowerzysta
2 lat temu

W starym układzie przed remontem też nie było zatoki. Szkoda, że jej nie zrobili. Chociaż nareszcie ktoś wybrał rondo zamiast świateł.

Marek
Marek
2 lat temu

Jest tak zrobione dlatego aby spowolnic prędkość tam jest 40 a kto tam jezdzi 40? Hmmm